Pressmeddelande -
Svensk träkunskap till Ryssland
Svensk träkunskap till Ryssland
En delegation från Skellefteå kommun är inbjuden av Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg för att dela med sig av sina erfarenheter när det gäller samtida träbyggande.
- Vi ser fram emot vår resa till Ryssland för att berätta om vårt arbete kring hållbart samhällsbyggande, säger Britt-Inger Olofsson, utvecklingsstrateg vid Skellefteå kommun.
Hon berättar att de gärna delar med sig av de erfarenheter från den träbyggartradition de har sedan 90-talet.
- Vi har ju råvaran, ett bra och utvecklat samarbete mellan träindustrin och Träinnovationskluster, aktörerna i samarbete med kommunen som på olika sätt knyter ihop företag med forskning, utveckling, utbildning och provningsverksamhet.
Förutom Britt-Inger Olofsson kommer Enar Nordvik och Björn Ylinenpää från Skellefteå kommun att delta i ett seminarium om samtida träbyggande.
Skellefteå ligger långt framme
- Syftet med att bjuda in svenska experter är att vi kansamverka med rysk expertis om träet som ett modernt och hållbart material vid byggande. Valet föll på Skellefteå, som ligger långt framme när det gäller nybyggnationer, stadsplanering och offentligt byggande i trä, berättar Mårten Frankby, konsul vid Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg.- Att vi är intressanta trots att vi är så pass mycket mindre än mångmiljonstaden Sankt Petersburg är samtidigt ett kvitto på att vårt arbete med att bygga upp både kunskap inom träbyggandets teknik som arkitektur fungerar, säger Björn Ylinenpää.
Mångårigt samarbetsavtal
Bakgrunden till detta rysk-svenska seminarium är ett mångårigt samarbetsavtal mellan ryska Karelen och svenska Västerbottens län.
- Vi har arbetat med länsstyrelsen i Västerbotten när det gäller regionsamarbete. Sedan har vi träffat Britt-Inger Olofsson vid tidigare tillfällen och hon har varit väldigt drivande i att få det här till stånd.
Nordiska veckorna – 10 år
Det här seminariet sker i samband med de Nordiska veckorna som i år firar 10 år.
- Det är de nordiska generalkonsulaten och kulturinstituten i Sankt Petersburg som årligen samarbetar för att visa nordiska projekt inom kultur och samtida fokusfrågor. Att trä finns med som område beror på förra årets samarbete mellan generalkonsulatet och Nätverket Den nordiska trästaden samt med Sankt Petersburgs stadsadministration.
Experter knyter kontakterFörhoppningen med detta seminarium är att skapa förutsättningar för att svenska och ryska experter ska kunna träffas och utvecklas framöver.
- Vi hoppas att så många kontakter som möjligt kan knytas mellan de svenska och ryska experterna när det gäller miljöfrågor och i det här fallet kring trä som material, avslutar Mårten Frankby.
Vill du veta mera får du gärna kontakta:
Britt-Inger Olofsson, Utvecklingsstrateg Skellefteå kommun 070-242 79 19
Björn Ylinenpää, arkitekt, SAR/MSA, Skellefteå Kommun, 072-454 49 78
Faktaruta
De här ingår i Träinnovationsklustret
Skellefteå kommun, Stiftelsen Träenigheten, RISE Skellefteå, LTU, Träcentrum Norr och Träbransch Norr AB.