Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Studera till lärare och arbeta samtidigt - nu startar rekryteringen i Skellefteå

Nu startar rekryteringen i Skellefteå till regionens första arbetsintegrerade lärarutbildning. Genom den kommer deltagare att kunna studera till lärare för årskurs 4-6 och arbeta samtidigt. Det är ett samarbete mellan Lärarhögskolan vid Umeå universitet, Region Västerbotten och 12 kommuner. Utbildningen och anställningen startar hösten 2021.

– Personerna kommer att arbeta 50 procent som grundskolelärare i årskurs 4-6 och samtidigt utbilda sig för att bli behörig lärare. Utbildningen är på distans med 75 procents studietakt. Som stöd i arbetet på skolan finns en mentor, berättar Helena Åhman, utvecklingspedagog vid Skellefteå kommun.

Två dagar i veckan är för schemalagda studier och tre dagar för schemalagt arbete. Utbildningen innehåller några fysiska träffar per termin.

En förutsättning för anställning är att personerna sökt och blivit antagna till den arbetsintegrerade utbildningen vid Lärarhögskolan, Umeå universitet.

– Du söker utbildning och anställning parallellt. Den arbetsintegrerade lärarutbildningen är en satsning som ska bidra till att säkra kompetensförsörjningen inom skolan. Fokus ligger på rekryteringsbehovet framåt och skolor utanför Skellefteå, dit vi har svårare att rekrytera, säger Helena Åhman.

Den arbetsintegrerade grundlärarutbildningen har samma innehåll som den ordinarie grundlärarutbildningen med inriktning årskurs 4-6. Den innefattar 240 högskolepoäng och sträcker sig över 5 år och innehåller två sommarkurser. Efter fullgjorda studier får du en grundlärarexamen för årskurs 4-6 och kan undervisa i ämnena svenska, engelska, matematik och i NO eller SO.

För mer information
Helena Åhman, utvecklingspedagog vid Skellefteå kommun
070–660 34 34

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden