Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Socialnämndens satsningar under budgetåret 2021

Socialnämndens budget innebär att verksamheten kommer att omsätta närmare 2,1 miljarder kronor 2021. Ramökningen för 2021 blir därmed 52,6 miljoner kronor.

Driftutrymmet ökar något, genom sänkta kostnader och ökade särskilda statsbidrag, varav statsbidraget till äldreomsorgslyftet på 13,9 miljoner kronor är det största. Äldreomsorgslyftet ger möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde via VUX på betald arbetstid och pågår till och med december 2021.

Coronapandemin har utmanat verksamheterna inom Socialkontoret på ett ytterst påtagligt sätt under 2020 och kommer att fortsätta göra det under 2021. Förhoppningen är dock att kostnaden för Covid-19 kommer att täckas med statsbidrag.

Några av Socialnämndens satsningar 2021

Socialnämnden ger förvaltningen i uppdrag att komma med konkretiserande förslag utifrån följande punkter:

Vård och omsorg

5 miljoner för att öka bemanningen inom Vård och omsorg. Förslag på hur dessa 5 miljoner kan göra störst nytta ska presenteras senast mars 2021.

Ökade anslag för att förebygga ofrivillig ensamhet hos äldre genom aktivitetsbidraget. SN kommer att prioritera och bevilja extra anslag för aktiviteter som är av uppsökande karaktär.

Individ- och familjeomsorgen

Ökade anslag för att förebygga våld i hemmet genom aktivitetsbidraget.

SN kommer att prioritera och bevilja extra anslag till aktiviteter som motverkar mäns våld mot kvinnor och/eller som motverkar att barnen utsätts för psykiska, fysiska eller ekonomiska övergrepp.

Stöd och service

Finansiering och start av ytterligare en daglig verksamhet under 2021. Förslag ska presenteras senast oktober 2021.

Införande av personliga jobbtelefoner inom Stöd och service, med finansiering inom befintlig ram.

Ny servicebostad för personer med speciell problematik inom Socialpsykiatrin, med finansieringen inom befintlig ram.

Fortsatta satsningar

Avdelningarna Stöd och service samt Vård och omsorg fortsätter under 2021 att införa trygghetsskapande välfärdsteknik samt utveckla förbättrade arbetssätt med digitalt först. Genom digitala lösningar kan utmaningarna i den fortsatta vårdnivåförskjutningen från Region Västerbotten samt demografiförändring och kompetensförsörjning mötas. Personalens kompetens kan därmed användas på bästa sätt och kvalitativ vård och stöd ges utifrån individens behov.

Individ- och familjeomsorgen (IFO) fortsätter under 2021 sin satsning på att erbjuda mer förebyggande insatser i tidigt skede, exempelvis Föräldrasupporten som erbjuder kostnadsfri rådgivning till föräldrar med barn 0–20 år, samt projektet En väg in 1177 tillsammans med regionen som ska hjälpa barn och unga att snabbt få stöd av rätt instans.

Behovet av familjehem ökar, samtidigt som det är svårt att få tag på nya familjehem. Här pågår ett ständigt arbete för att hitta nya vägar för rekrytering av personer och familjer som har tid och möjlighet att vara ett vuxenstöd för ett barn eller en ungdom.

Kontaktpersoner

Iosif Karambotis, ordförande socialnämnden (S), 072-249 92 26

Anna Lundström, vice ordförande socialnämnden (S), 073-078 10 86

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden