Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Socialkontorets medarbetare kan påverka sina arbetsscheman med nya arbetstidsmodellen

Majoriteten av medarbetarna som använder den nya arbetstidsmodellen tycker att den har ökat deras möjlighet till påverkan och delaktighet när nya arbetsscheman ska läggas. Detta visar den enkätundersökning som nyligen har utförts och redovisades för socialnämnden den 29 oktober.

- Glädjande nog ansåg även de flesta att man i arbetsgruppen tog ett gemensamt ansvar för att få så bra scheman som möjligt utifrån behoven i verksamheten, berättar Camilla Lindström, HR-chef.

Arbetstidsmodellen är en ny modell för schemaläggning där medarbetaren har möjlighet att påverka. Modellen har tagits fram i samarbete mellan arbetsgivare och fack och infördes under 2019 som ett frivilligt val för arbetsplatserna.

- Målet var att den nya modellen skulle vara bra, enkel och med få regler. Den modell vi enats om gör heller inga avsteg från det centrala kollektivavtalet Allmänna bestämmelser, berättar Malin Andersson, Kommunal.

Arbetsplatserna får själva välja om de går in i arbetstidsmodellen eller inte. Det är okey att välja att stå utanför. Då har man istället ”fasta scheman” som inte är påverkansbara.

I september 2020 schemalägger en fjärdedel av arbetsplatserna inom Vård och Omsorg och drygt en tredjedel inom Stöd och service enligt arbetstidsmodellen, vilket totalt motsvarar 900 medarbetare. Fler verksamheter är planerade under hösten att starta upp schemaläggning enligt arbetstidsmodellen. Detta görs i samverkan med facket.

Kontaktpersoner

Iosif Karambotis, ordförande socialnämnden (S), 072-249 92 26

Staffan Näslund, förvaltningschef, 070-557 13 50

Camilla Lindström, HR-chef, 070-622 12 56

Malin Andersson, Kommunal, 073-045 37 82

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden