Pressmeddelande -
SKR har bildat nationellt politikernätverk efter motion från Skellefteå kommun
I juni ifjol beslutade kommunstyrelsen att lämna in en motion till Sveriges kommuner och regioners (SKRS) kongress om att det bör bildas ett nationellt politikernätverk kopplat till de nationella minoriteterna. Vid SKR:s kongress i november ifjol antogs motionen och i februari nästa år sker den första träffen.
- SKR har uppgiften att stötta och bidra till att utveckla kommuner och regioner samt ett viktigt uppdrag att prioritera minoritetspolitiken. Därför är det glädjande att vår motion om ett nationellt politikernätverk antogs vid den senaste kongressen och att arbetet nu kan bli mer samordnat på nationell nivå för oss förtroendevalda, säger Andreas Löwenhöök (M), sammankallande för Skellefteå kommuns minoritetsråd.
Nätverket är öppet för förtroendevalda från Sveriges samtliga kommuner och regioner och kommer fokusera på de fem nationella minoriteterna: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Nätverket ska ge ny kunskap och erfarenhetsutbyte från bland annat nationella aktörer, forskare och goda exempel. Tre digitala träffar kommer genomföras på prov under 2025 och därefter sker en utvärdering.
Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk har gällt i Sverige sedan januari 2010 och beskriver vilka rättigheter som Sveriges nationella minoriteter har. Lagen ger de fem minoriteterna rätt till information, skydd av kultur- och språk samt rätt till delaktighet och inflytande. Den 1 januari 2019 reviderades lagen så att minoriteters rättigheter stärktes ytterligare genom att kommuner och regioner är skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.
- Utvärderingar av minoritetspolitiken, bland annat från Sverigefinländarnas delegation, visar att det politiska engagemanget för minoritetsfrågor har varit begränsat i många kommuner. En orsak till detta är kunskapsbrist kring vilka grundläggande rättigheter som de nationella minoriteterna har enligt lag. Med ett nationellt politikernätverk kommer vi få ännu bättre möjligheter att dela erfarenheter med varandra och utöka våra kunskaper för att arbeta med dessa viktiga frågor, säger Andreas Löwenhöök (M).
Skellefteå kommun ingår i finskt förvaltningsområde sedan 1 februari 2018 och i samiskt förvaltningsområde sedan 1 januari i år. Arbetet med nationella minoriteter sker bland annat genom ett samråd mellan kommunen och minoritetsgrupperna samt ett barn- och elevsamråd. Samråden sker genom regelbundna träffar för att diskutera aktuella frågor kopplat till området.
För mer information, kontakta:
Andreas Löwenhöök (M), sammankallande för kommunens minoritetsråd, 070-307 53 45
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Skellefteå kommun
Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.