Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skolorna vill bygga motståndskraft hos eleverna mot kränkningar och våld

För att minska våldet i samhället behövs ett brett förebyggande arbete. Inför ”En vecka fri från våld” 2023 vill Skellefteå kommun lyfta långsiktiga satsningar på det våldsförebyggande och trygghetsskapande arbete som genomförs inom skolan.

Bureskolan är en av kommunens grundskolor som integrerat det våldsförebyggande utbildningsprogrammet MVP Skola i sina lektioner.

- Arbetet med MVP har gett elever strategier för hur man kan upptäcka och agera och därmed förhindra alla typer av våld, men också hur man på ett bra sätt bemöter och behandlar varandra, säger Mikael Marklund, pedagogisk assistent på Bureskolan.

MVP står för Mentorer i våldsprevention och MVP Skola är en lektionsserie som utarbetats av organisationen MÄN och används av ett 40-tal kommuner i Sverige. Lektionsserierna finns anpassade för mellanstadiet, högstadiet respektive gymnasiet. För att nå ut så tidigt som möjligt har Skellefteå kommun initialt valt att satsa på mellanstadiet.

- Lärare och elever skapar ökad trygghet och trivsel tillsammans och bygger samtidigt upp en motståndskraft mot kränkningar och våld. Det är ingen quick fix utan en längre process. Genom att eleverna får jobba med olika dilemman och scenarion och tillsammans reflektera kring dem, kan de börja ifrågasätta och utmana negativa beteenden och attityder som leder till att vi behandlar varandra illa, säger Monica Sjödin, processledare för Ett Skellefteå fritt från våld.

Hon utbildar personalen på de skolor som vill implementera MVP skola. I januari utbildas nästa grupp för mellanstadiet och under våren blir det även en utbildning riktad mot högstadie- och gymnasieskolorna.

Förutom MVP Skola genomförs och planeras fler satsningar inom det våldsförebyggande normarbetet, såväl inom skola som inom fritid och föreningsliv.

- Det mest effektiva sättet att minska våldet är att stoppa det innan det uppstår. Genom dessa satsningar når vi tillsammans ut brett med våldsförebyggande insatser till olika åldrar. Och med gemensamma krafter från hem, skola och fritid kan vi minska på våldet i samhället!, säger Monica Sjödin.

För mer information om det förebyggande arbetet, ”En vecka fri från våld” och vad som händer under veckan, kontakta:

Monica Sjödin, processledare Ett Skellefteå fritt från våld: 076-136 05 43, monica.sjodin@skelleftea.se

Vill du veta mer om det våldsförebyggande arbetet med barn och ungdomar inom skolor och fritidsverksamheter?

Här finns kort information och kontaktuppgifter till flera långsiktiga arbeten som pågår i Skellefteå kommun.

  • MVP Skola – 17 lektioner kring våld, normer och agerande
    I årskurs 5 på Bureskolan lär man sig under 17 lektionstillfällen om våldsförebyggande arbete. Samtidigt som man motverkar våld ökar man tryggheten och trivseln.

    Kontaktpersoner, Bureskolan:
    Mikael Marklund, pedagogisk assistent: mikael.a.marklund@skelleftea.se
    Nina Thunebro, rektor: nina.thunebro@skelleftea.se
  • Machofabriken – machonormer och hur de påverkar oss
    Machofabriken är ett metodmaterial som man jobbar med på flera av Skellefteås grund- och gymnasieskolor. Det handlar om förväntningar och normer för manlighet och hur de påverkar oss.

    Kontaktpersoner, Floraskolan:
    Emma Mattsson, kurator: emma.mattsson@skelleftea.se
    Johanna Sandström, kurator: johanna.sandstrom@skelleftea.se
    Nicklas Brorsson, rektor: nicklas.brorsson@skelleftea.se
  • Norm-arbete till personal och elevgrupper på gymnasiet
    Utvecklingsarbete för att medvetandegöra och utmana stereotypa normer som kan finnas bland personalgrupper och elevgrupper och sådant eleverna kan mötas av senare ute i arbetslivet. Handlar om vilken människosyn och arbetsmiljö vi vill ha tillsammans.

    Kontaktpersoner, Anderstorpsgymnasiet:
    Gabriella Öström, skolpsykolog: gabriella.ostrom@skelleftea.se
    Erica Lundqvist, förstelärare: erica.lundqvist@skelleftea.se

    Kontaktpersoner, Naturbruksgymnasiet:
    Sandra Lidén, skolkurator: sandra.liden@skelleftea.se
    Clara Wäppling, gymnasielärare: clara.wappling@skelleftea.se
  • MVP Fritid
    En nystartad utbildningssatsning för gårdsföreståndare. Därefter kan de hålla samtals- och reflektionsövningar i grupp med ungdomar som besöker fritidsgården.

    Kontaktpersoner:
    Helene Hedström, föreståndare Västergård: helene.hedstrom@skelleftea.se
    Samuel Rönnblom, områdeschef Kultur- och fritidskontoret: samuel.ronnblom@skelleftea.se
  • Sisu Idrotten fri från våld
    SISU erbjuder utbildning och stöd till idrottsföreningar under namnet ”Idrotten fri från våld”. Ett våldsförebyggande och trygghetsskapande arbete inom idrotten leder inte bara till en tryggare idrott, i förlängningen leder det också till ett tryggare samhälle.

    Kontaktperson, SISU:
    William Grenholm, idrottskonsulent: william.grenholm@rfsisu.se
    Alexandra Nilsson, idrottskonsulent: alexandra.nilsson@rfsisu.se
    • Huskurage
      Huskurage är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Kunskap om våld och civilkurage sprids för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem.

      Kontaktperson, Skebo:
      Lisa Nilsson, hållbarhetssamordnare: lisa.nilsson@skebosih.se

    Aktiviteter som pågår under ”En vecka fri från våld” i Skellefteå:

    17–28 november: Sara Kulturhus lyser upp i orange för att uppmärksamma Orange day, en internationell dag då FN uppmanar världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. (Orange day är den 25 november.)

    17 november, cirka 12.45: Medieelever från Anderstorpsgymnasiet finns på plats vid sin utställning av antivåldsaffischer på Sara Kulturhus. Utställningen pågår sedan hela vecka 47.

    20 november, 7.30–8.30: Cykelsadelskydd med texten En relation fri från våld delas ut till allmänheten vid strategiska cykelinfarter till centrala stan, som Parkbron, Lejonströmsbron och gågatan.

    20 november, 18.00: ”Idrotten som superkraft”, gratis föreläsning med Peter Rung på Medlefors folkhögskola.

    23 november 17.30–18.30: Cykelsadelskydd med texten En relation fri från våld delas ut till allmänheten vid Skellefteå kraft arena.

    24 november, 15.30: Fackeltåg mot våld. Samling sker på Nordanå, tåget går sedan till Guldtorget där det blir tal och avslutning.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden