Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skolelever involveras i arbetet för ett Skellefteå fritt från våld

”Hur kan vi skapa ett Skellefteå fritt från våld?” Det är temat när högstadie- och gymnasieungdomar tillsammans med kommunpolitiker och tjänstepersoner genomför årets upplaga av Ungdomsfullmäktige torsdag den 28 september på Folkets hus.

För andra året i rad arbetar Skellefteå kommun med teman under Ungdomsfullmäktige för att få ungdomars synpunkter och perspektiv i olika frågor. Förra året handlade det om Skellefteås utvecklingsstrategi och i år läggs fokus på förebyggande arbete mot våld.

– Mycket handlar om hur vi kan få barn och unga delaktiga i att bygga trygghet ute på skolorna. Vi vill ge eleverna kunskap och verktyg i det arbetet, berättar Monica Sjödin, projektledare Ett Skellefteå fritt från våld.

Till exempel kommer eleverna att få höra mer om sambandet mellan lindrigt och grovt våld samt hur man själv kan agera för att få stopp på det som kan börja med glåpord och sluta i fysiskt våld.

Hela 220 skolelever och 17 politiker kommer på eftermiddagen att delta i dialoger och övningar, som även innefattar ett pass med improvisationsteatergruppen Unghästen.

Kl 14.00 är det fikapaus och kan vara en passande tid för media att anlända till arrangemanget.

Förmiddagen viks åt utbildning för eleverna om delaktighet i samhället, dvs hur barn och unga kan påverka sin vardag med de kanaler som finns lokalt idag. Elevråden och elevskyddsombuden kommer också få utbildning i sina roller och uppdrag. Arbetet inför kommande Ungdomsfullmäktige, år 2024, startar även denna förmiddag.

För mer information kontakta:
Monica Sjödin, projektledare Ett Skellefteå fritt från våld:
Tel: 076 13 605 43, e-post: monica.sjodin@skelleftea.se
Jörgen Svedberg, demokratilots:
Tel: 070 563 53 35, e-post: jorgen.svedberg@skelleftea.se

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden