Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skelleftebor åker till Uganda för att få nya perspektiv på nedskräpning av gator och torg

Den 20 november reser Cajsa Hägglund, Michelle Bäckström, Inger Nygren, Gunilla Schwarz och Ola Burström från Skellefteå kommun till Uganda för att ta reda på hur man arbetar med frågor runt renhållning i Jinja.
Under en vecka kommer ska de tillsammans med sina motparter i Jinja diskutera hur man skapar en renare stad. De ska titta på lagar och regler och studera det praktiska arbetet med att hålla staden ren. En annan viktig fråga är hur man kommunicerar mot kommunmedborgarna för att minska nedskräpningen på gator och torg.


Denna resa blir första delen i erfarenhetsutbytet runt gaturenhållning som ICLD beviljat Skellefteå kommun finansiering för. I vår besöker en delegation från Jinja Skellefteå för att fortsätta diskussionen och se hur vi arbetar i Skellefteå. Målet med projektet är att genom att dela varandras erfarenheter hitta nya metoder för att minska nedskräpningen, både i Skellefteå och i Jinja.

Delegationen har en bred kompetens. Cajsa Hägglund och Michelle Bäckström läser miljöpolitik på Balderskolan (N3). Inger Nygren arbetar som miljöinspektör på bygg- och miljökontoret och Gunilla Schwarz arbetar som kommunikatör på Kulturkontoret. Ola Burström är ordförande i tekniska nämnden.

Dagarna innan är Ann-Christin Westerlund (kommunfullmäktiges ordförande), Göran Åström (förvaltningschef för bygg och miljö) och Marie Chrysander (partnerskapssamordnare) i Jinja för att tillsammans med sina motparter i Jinja för att utvärdera samarbetet och diskutera kommande aktiviteter och det framtida samarbetet inom partnerskapet. Marie stannar även kvar som projektledare för renhållningsprojektet.

Som en del i Skellefteå kommuns internationella ansvar för en global hållbar utveckling har Skellefteå kommun ett treårigt partnerskap med Jinja i Uganda. Kulturkontoret har sedan 2007 uppdraget att samordna erfarenhetsutbytet som tar form genom olika förvaltningsövergripande projekt med genus, hållbar utveckling och barns perspektiv som grundstenar och där kultur används som verktyg.

I juli 2009 beviljade ICLD Skellefteå kommun finansiering för två nya erfarenhets-utbyten inom renhållning och planering av grönområden. När det gäller planering av grönområden så kommer utbyten i både Jinja och Skellefteå läggas under våren.

ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) arbetar för att främja lokal demokrati i de utvecklingsländer som ingår i Sidas prioriterade samarbetsländer. Detta genom att använda och bygga vidare på erfarenheter och kunskap hos svenska kommuner och regioner.

Mer information om projektet:
Marie Chrysander, telefon 070 - 224 34 24, Skellefteå kommun
Mer information om Skellefteås partnerskap med Jinja:
Ann-Christin Westerlund, telefon 076 767 06 60, Skellefteå kommun eller se www.skelleftea.se/jinja
Mer information om ICLD:
www.icld.se.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden