Gå direkt till innehåll
SKELLEFTEÅ:s elever hjälper forskare att utforska våra kylskåp!

Pressmeddelande -

SKELLEFTEÅ:s elever hjälper forskare att utforska våra kylskåp!

Vilken temperatur har SKELLEFTEÅ:s kylskåp? Det behöver forskare skolbarns hjälp att ta reda på i höst! Mätdata från tusentals kylskåp ska analyseras som en del i vetenskapsfesten ForskarFredag.

Hypotesen är att vi svenskar har kallare i våra kylskåp än de 8° C som rekommenderas. Doktoranden Mattias Eriksson vid institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och forskaren Ingela Marklinder vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet vill också ha hjälp med en inventering av matvarorna för att se hur människor förhåller sig till bästföredatum.

–        Vi tror att den mat som förvaras i kylskåp inte behöver kastas i den omfattning som sker i dag. Om kylskåpstemperaturen är lägre än rekommenderat blir hållbarhetstiden längre än det angivna bästföredatumet, berättar Mattias Eriksson.

Alla skolor är välkomna att medverka i bästföre-försöket som anordnas i samarbete med Vetenskap & Allmänhet och deltagande är kostnadsfritt. Mätningarna ska genomföras den 12 september – 2 oktober. Resultaten och slutsatserna kommer att publiceras i slutet av året.

–        Resultaten kan leda till att konsumenter inte kasserar bra och ofarliga livsmedel i onödan, bland annat genom påverkan att förändra förvaringsrekommendationer och bästföredatum, förklarar Mattias Eriksson.

Massexperimentet är en del i ForskarFredag som äger rum den 23 september. I Skellefteå är barn, ungdomar och vuxna välkomna till spännande föreläsningar, roliga workshop, intressanta utställare och prova-på-aktiviteter. Aktiviteterna är gratis och öppna för alla, och barn och unga är en särskilt viktig målgrupp.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och har anordnats sedan 2006. Arrangör av ForskarFredag Skellefteå är Campusutveckling/Tillväxt Skellefteå i samarbete med Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, företag och organisationer som alla hjälps åt att göra denna dag intressant, lärorik och rolig. 

ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information finns på www.forskarfredag.se eller kontakta:
Torunn Törnblom, projektledare ForskarFredag Skellefteå, tel: 070-860 26 25,torunn.tornblom@skelleftea.se. Information om lokala aktiviteter finner du på http://skelleftea.forskarfredag.se/ Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige 070-255 38 91, lotta@v-a.se

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens initiativ Researchers' Night. Dagen firas samtidigt i hela Europa. Föreningen Vetenskap & Allmänhet samordnar evenemang på 25 orter i Sverige. Syftet är att öka intresset för forskning och förmedla att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Se www.forskarfredag.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden