Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun tar över flygplatsen

Skellefteå kommun tar över driften av Skellefteå Airport från LFV (före detta Luftfartsverket). Ett särskilt bolag ska bildas för att driva flygplatsen och övertagandet sker den 1 april 2010.
– Medborgarna och näringslivet behöver luft under vingarna! Och detta för att kunna nå nya höjder och mål i en ständig utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Bert Öhlund.

LFV fortsätter att driva flygledningen och behåller teknisk utrustning i flygledartornet. Skellefteå kommun betalar en krona för fastigheten och överlåtelsen omfattar hela verksamheten vid flygplatsen med fastighet, byggnader, anläggningar, fordon och utrustning.

All personal, fyrtio personer, vid flygplatsen erbjuds fortsatt anställning med ny huvudman. LFV ersätter kommunen för uppskattade driftunderskott och planerade investeringar under två år, totalt 22,5 miljoner kronor.
– Vi är mycket glada att Skellefteå kommun visar intresse för sin flygplats, säger LFV:s generaldirektör Lars Rekke. För att vända utvecklingen på de mindre flygplatserna krävs ett starkt engagemang från den egna regionen och att politiker och näringsliv arbetar tillsammans. Skellefteå kommun har stora möjligheter att driva utvecklingen av flygplatsen i rätt riktning.

Skellefteå kommuns avsikt är att driva flygplatsen ungefär som staten har gjort med inriktning på både linjetrafik till Stockholm/Arlanda och chartertrafik. Både SAS och Skyways satsar för att få fler passagerare. Skellefteå Airport hade 2009 totalt 205 000 passagerare varav 10 000 var charterresenärer.
– Det går inte att beskriva i ord hur viktigt det är med en flygplats i Skellefteå, säger egenföretagaren Joakim Johansson. Jag har inte mitt huvudsakliga arbete i närområdet, och har ingen annan möjlighet att ta mig till andra orter i södra Sverige. Vad händer med Skellefteås näringsliv och föreningsliv om det inte går att flyga härifrån, undrar Joakim Johansson.

Fakta Skellefteå Airport
1961 Flygplatsen invigs
1966 Breddning av banan
1966 Instrumentlandning införs
1979 Banan förlängs till 1 800 meter
1991 Terminalen byggs ut
2002 Banan byggs ut till 2 100 meter
2004 Nytt flygledartorn byggs
Skellefteå Airport är Sveriges 13:e största av landets 41 trafikflygplatser när det gäller passagerartrafik. På flygplatsområdet finns cirka 15 stycken företag.
Chartertrafik finns från Skellefteå till:
Hurgada, Egypten 25/1-1/3
Mallorca 7/5-11/6
Rhodos 8/9

Mer information:
Bert Öhlund, kommunstyrelsens ordförande, 070-537 25 02
Lars Rekke, generaldirektör LFV, 0708- 19 21 20

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden