Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun startar upp Bostad först för att stötta hemlösa

Skellefteå kommun har fått 950 000 kronor i statsbidrag för att under 2023 starta upp Bostad först. Insatsen riktar sig till personer i hemlöshet, som ofta även har problem med psykisk sjukdom eller missbruk.

- Genom Bostad först har vi möjlighet att erbjuda en insats som kan leda till verklig förändring hos en målgrupp som kan vara svår att hjälpa, säger Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande.

Bostad först är en modell där personer i långvarig eller återkommande hemlöshet erbjuds en bostad samtidigt som de får tillgång till stödinsatser utifrån sina egna behov, det kan handla om missbruk eller annan ohälsa. Insatsen har visat sig vara framgångsrik och har höga kvarboendesiffror. En sammanställning av ett antal kommuner som arbetar med Bostad först visar ett kvarboende på mellan 70 och 100 %.

Bostad först startar som ett projekt på Individ- och familjeomsorgen den 1 maj och dialogen med de stora hyresvärdarna i kommunen har redan påbörjats. Ett gott samarbete mellan kommun och hyresvärdar är en förutsättning då grundtanken i Bostad först är långsiktiga boendelösningar.

Projektet har två heltidsanställda och målet är att Bostad först, när fullt utbyggd, ska omfatta cirka 10 individer. Den långsiktiga planen är att permanenta verksamheten om projektet visar sig fungera i kommunen.

- Det här har visat sig vara rätt sätt att jobba med denna målgrupp. Den som erbjuds och tackar ja till Bostad först får ett tryggt och stabilt boende – en förutsättning för att kunna börja jobba med sig själv och förändra sitt liv, säger Linda Larsson, avdelningschef Individ- och familjeomsorgen.

Kontaktperson:

Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande: 072-249 92 26

Linda Larsson, avdelningschef Individ- och familjeomsorgen: 070-673 51 60

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden