Gå direkt till innehåll
Sortering av kaffe i Kenya. Foto: Fairtrade Sverige.
Sortering av kaffe i Kenya. Foto: Fairtrade Sverige.

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun överträffar sina mål för Fairtrade

När Skellefteå hösten 2016 kommun ansökte om att bli en Fairtrade City var målet att fördubbla andelen Fairtrade-märkt te, kaffe och kakao inom kommunorganisationen. Målet överträffas för alla tre produkterna.

– Det är mycket glädjande att vi har lyckats så bra redan under vår första tvåårsperiod, säger Olof Nyström, sammankallande i styrgruppen för Fairtrade City Skellefteå.

På ett år har andelen Fairtrade-märkt kaffe ökat från 1,1% till 7,2% av den totala konsumtionen inom kommunorganisationen. Fairtrade är handel på schysta villkor där de som har producerat eller odlat produkterna har haft bra arbets- och levnadsvillkor.

– Vi är stolta över att kommunens förvaltningar tagit budskapet om Fairtrade till sig och på kort tid visat att detta är viktigt och att vi kan göra skillnad, säger Olof Nyström.

Skelleftebornas intresse för rättvis handel ökar
Det är inte bara kommunens förvaltningar som handlar och tänker Fairtrade. En undersökning som Fairtrade City Skellefteå genomfört på webben visar att en majoritet av de svarande känner till Fairtrade. Därtill har nästan hälften ökat sin konsumtion av Fairtrade-varor och drygt hälften har fått ökade kunskaper om Fairtrade.

– Man kan lätt tro att kommunorganisationen är den stora livsmedelskonsumenten, men med sina 70 miljoner kronor står man sig slätt mot invånarnas konsumtion. Det är Skellefteborna som i sin vardagliga handel kan göra den stora skillnaden. 70 miljoner utgör cirka 4-6% av det som säljs i Skellefteå, säger Anna Nordström, samordnare för Fairtrade City Skellefteå.

Framtida utmaningar
Arbetet för rättvis handel och etisk konsumtion fortsätter. Fairtrade City Skellefteå försöker samla och utbilda ambassadörer, alla som har intresse kan delta. Två gånger per år genomförs landsomfattande kampanjer i syfte att öka den allmänna medvetenheten om rättvis handel.

– Vi försöker dyka upp där det finns människor vi kan informera och bjuda på en kopp Fairtrade-märkt kaffe eller en banan, förklarar Anna Nordström.

Kommunen har som mål att i första hand handla lokalt, i andra hand ekologiskt och i tredje hand Fairtrade-märkt.

– Oftast är det inte en komplicerad motsättning. Det finns väldigt lite lokala odlingar med kaffe eller bananer, skrattar Olof och fortsätter: Mer än hälften av Fairtrade-varorna som säljs i Sverige är dessutom ekologiska.

Lokala företag stödjer arbetet
Samarbetet med lokala handlare, restauranger, hotell, caféer med mera är otroligt viktigt för att kunna förbättra villkoren för arbetare och producenter i fattiga länder.

– Skellefteås näringsliv är mycket viktigt för att vi ska lyckas med detta. Och hittills har vi haft ett gott samarbete med många aktörer, säger Anna.

Olof sammanfattar:

– I samarbete med handeln skapar vi förutsättningar för att göra det etiska valet när vi konsumerar. Nu gäller det att skellefteborna fortsätter att lägga fler schyssta varor i korgen.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden