Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun kommenterar dagens besked från Northvolts konkursförvaltare

Northvolts konkursförvaltare har meddelat att verksamheten i Skellefteå minskas ytterligare. Beslutet får allvarliga konsekvenser för den svenska och europeiska fordonsindustrin samtidigt som ännu fler invånare i Skellefteå påverkas av detta och hamnar i ett osäkert läge.

- Det här handlar inte bara om en fabrik. Det handlar om tusentals människors framtid, om Sveriges gröna industriella trovärdighet och om EU:s förmåga att stå på egna ben i den nya geopolitiska energikartan där batterier är en strategisk infrastruktur, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Europas fordonsindustri står inför ett avgörande skede och därför har EU-kommissionen mottagit en konkret handlingsplan med åtgärder att besluta om. Stödpaketet kallas för Battery Booster och ska stärka EU:s strategiska självförsörjning inom batteriproduktion samt minska riskerna i de första kritiska åren för nya celltillverkare. Förslaget på stödpaketet ska även påskynda vägen till självfinansierad produktion och global konkurrenskraft. Till paketet föreslås ett investeringsstöd samt ett volymbaserat stöd för produktionen. Totalt föreslås stödpaketet omfatta 7-8 miljarder euro. Syftet med detta är att stödet ska bidra till EU:s mål att täcka 40 procent av efterfrågan med inhemsk produktion till 2030.

- Idag är hela Europa medvetet om att det tar tid att bygga en stabil värdekedja. Om staten kan garantera en temporär bryggfinansiering under några månader kan den fabrik som kommit längst i europeisk utveckling fortsätta tillverka batterier som är en så viktig del i elektrifieringen av samhället. Sverige har i dagsläget EU:s mest avancerade produktionskapacitet med verksamhet som redan är i drift i Skellefteå. Att snabbt aktivera ett EU-program är en avgörande förutsättning för att fortsatt kunna bygga upp battericellsproduktion och inte bara i Sverige utan i flera EU-länder, säger Lorents Burman (S).

En förväntan är att Skellefteå kommer ha en fortsatt inbromsning framöver och när det gäller befolkningsutvecklingen så har den återgått till att ligga på en normal nivå. Detta efter att ha legat på en rekordhög nivå under en lång tid. När det gäller framtida investeringar sker anpassningar av dessa utifrån aktuella förutsättningar.

- Något som vi behöver komma ihåg är att batterifabrikens etablering i Skellefteå och Sverige har inte bara genererat kostnader utan också stora skatteintäkter för staten. Vi har inte själva hunnit göra några detaljerade analyser, men en övergripande skattning gör gällande att svenska staten kan ha tjänat cirka 10 miljarder kronor enbart på verksamhetens uppgång och nedgång och de kringeffekterna de ger. När det gäller Skellefteå kommun så ligger skatteintäkterna på 800 miljoner kronor. Det här handlar också om invånare som inte har nyttjat den offentliga servicen särskilt mycket, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Skellefteå kommuns krisorganisation har varit aktiverad sedan varselbeskedet kom i september ifjol och åtskilliga insatser har skett för att hjälpa drabbade. Det arbetet fortsatte när konkursbeskedet kom i mars. Nästintill 4 000 personer har drabbats under hela denna tid och även lokala företag har drabbats av det som beskrivits som den största konkursen i svensk modern historia.

- Det här är ytterligare ett mycket tråkigt besked och nu blir det ännu fler invånare som har en oviss tid framför sig. Samtidigt är jag mycket förhoppningsfull om att konkursförvaltaren kommer att hitta en ny ägare till verksamheten, då den har alla strategiska fortsättningar för att kunna bli en framgångsrik fabrik. Vi vet också att EU ser detta som en strategisk produkt och vi är väl insatta i det paket som håller på att tas fram inom EU. Vi hjälper också till i arbetet med att få en ny ägare på plats, då det är av högsta prioritet. Vi har fortfarande lite tid på oss även om tiden håller på att rinna ut. Jag förstår att många i Skellefteå känner sorg en sån här dag samtidigt som vi måste lyfta blicken och se allt som har åstadkommits. Skellefteås utveckling kommer att fortsätta, säger Kristina Sundin Jonsson.


För mer information, kontakta:

Lorens Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, 070-243 07 00

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, 070-608 89 69

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Kontakter