Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun förbereder sig för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina

Skellefteå kommun följer noga utvecklingen i Ukraina och förbereder sig för att antalet flyktingar nu kommer att öka. Sedan tidigare finns en etablerad samverkan med olika aktörer då kommunen har lång erfarenhet av att ta emot nyanlända familjer, vuxna och ensamkommande barn.

- Det är fruktansvärt det som pågår i Ukraina och säkerhetsläget i Europa har förändrats drastiskt. Och som vanligt är det barnen som är mest utsatta i en sådan här kris. Jag tänker givetvis på barnen i Ukraina, men också i Sverige och i Skellefteå, då många unga kan känna stor oro och vilsenhet inför vad som nu sker, säger Linda Larsson, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen.

  EU har aktiverat massflyktsdirektivet som innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater. När Migrationsverket anvisar människor att bosätta sig i Skellefteå kommun aktualiseras vårt uppdrag.

  Skellefteå kommun har en nära samverkan med Migrationsverket och Länsstyrelsen. I dagsläget handlar det om att hålla oss uppdaterade om läget samt att ha en krisberedskap.

  - Vi arbetar också med beredskapen inom kommunen för att kunna möta människor som behöver vårt stöd. De största utmaningarna är att snabbt kunna erbjuda boende och skola, säger Linda Larsson.

  Händelseutvecklingen i Ukraina påverkar även det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld. Skellefteå kommun följer utvecklingen noga och har nära samverkan med andra aktörer. För att hålla en god beredskap bevakas händelsen ur flera olika perspektiv.

  Hur kan du hjälpa till?

  Det är många, såväl privatpersoner som företag, som hör av sig till kommunen för att höra hur de kan hjälpa till. Vi vill hänvisa till de många olika frivillig- och intresseorganisationer som ordnar stöd åt Ukraina, här eller på plats i landet. På senare tid har det även startats upp många stödgrupper på Facebook.

  - Vi ser ett fantastiskt engagemang hos skellefteborna! I dagsläget är viljan att hjälpa större än efterfrågan, men det kan snabbt förändras. Så jag hoppas att engagemanget håller i sig över tid för vi vet inte hur länge den här krisen kommer att pågå, avslutar Linda Larsson.

  I kommunens föreningsregister hittar du kontaktuppgifter till de lokala frivilligorganisationerna:

  Föreningsregister - Interbook (skelleftea.se)

  Ta del av information från trovärdiga källor

  Vid en tid som denna är det viktigt att vara källkritisk och att söka information och följa informationsflöden hos trovärdiga nyhetsmedier, myndigheter och andra källor.

  Krisinformation.se

  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

  Kontaktperson

  Linda Larsson, avdelningschef för Individ- och familjeomsorgen, 070-673 51 60

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Presskontakt

  Caroline Thorén

  Caroline Thorén

  Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
  Emilie Sjölund

  Emilie Sjölund

  Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

  Relaterat innehåll

  Skellefteå kommun

  Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

  Skellefteå kommun
  Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
  931 85 Skellefteå
  Sweden