Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun är med och samordnar konferens för samiskt nätverk

Den 30 maj arrangeras en konferens för samiskt nätverk i Skellefteå där Skellefteå kommun, Amnesty Sápmi och Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) är med och samordnar konferensen. Huvudarrangör, projektledare samt samordnare för konferensen är Ina Omma och Anna Larsson. Samma vecka arrangeras även Svenska Samernas Riksförbunds (SSR) landsmöte och ombudsmöte i Skellefteå.

Syftet med konferensen är att stärka det samiska nätverket och till konferensen kommer samiska nyckelpersoner och representanter från föreningar, institutioner och organisationer från hela Sápmi samt från nationellt och internationellt håll. Även personer från kommuner, kulturvärlden och lokala föreningar som är viktiga för den samiska kulturen kommer delta.

Konferensen inleder veckan när Svenska Samernas Riksförbunds (SSR) har sitt landsmöte och ombudsmöte i Skellefteå, FN håller sin miljökonferens Stockholm, Sametingets plenum går av stapeln i Luleå och flera andra olika evenemang arrangeras runt om och i Sápmi.

- Skellefteå har sedan urminnes tider varit en naturlig mötesplats och inte minst för samer. Därför känns det helt rätt att arrangera vår konferens för samiskt nätverk just här. Konferensen ger oss dessutom en unik möjlighet att lyfta fram Syöldaten/Skellefteås självklara plats på den samiska kartan inför hela Sverige, Sápmi och världen, säger Ina Omma och Anna Larsson projektledare och samordnare.

Skellefteås sameförening (Syöldaten Sámienseäbrrie) har startats upp på nytt efter flera års arbete samtidigt som Skellefteå kommun ansökt om att bli en del av det samiska förvaltningsområdet. Konferensen blir en sorts kick-off för fortsatt synliggörande av det samiska, i och utanför Skellefteå.

- Konferensen är viktig för att synliggöra det samiska i Skellefteå kommun. Vi ska vara föregångare när det gäller att jobba med de fem minoritetsgrupperna och Skellefteå kommun är sedan tidigare del av förvaltningsområdet för finska och arbetar för att bli en del av det samiska förvaltningsområdet. Därför känns det extra roligt att detta arrangeras och helt rätt i tiden, säger Andreas Löwenhöök (M), som är sammankallande för kommunens minoritetsråd.

Konferensen arrangeras den 30 maj och samernas landsmöte sker den 1 och 2 juni.

Kontakt:

Andreas Löwenhöök (M), sammankallande för kommunens minoritetsråd, 0703075345

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden