Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå först i Västerbotten med Klimatsmart mat

Nu startar information och utbildning för att få Skellefteå kommuns verksamheter att fixa klimatsmart mat. Skellefteå kommun har ett miljömål för att verka för ett aktivt och hållbart jordbruk och att vara en offensiv miljökommun.
Till år 2012 ska minst tio procent av alla upphandlade livsmedel vara ekologiska.

– De här dagarna blir ett bra avstamp för ett än mer klimatmedvetet Skellefteå, säger Katarina Köhler, ordförande för miljönämnden i miljönämnden i Skellefteå kommun.

Bygg- och miljökontoret genomför i veckan en utbildning i klimatsmart mat för både politiker, inköpare andra tjänstemän, måltidspersonal i storhushåll och lärare vid restaurangutbildningen. Deltagarna kommer från både Skellefteå kommun och landstinget, Skellefteå lasarett. Dagarna innehåller både teori och praktik. Klimatsmart mat innebär mindre kött och mer vegetarisk mat, frukt och grönsaker efter säsong samt mer ekologiskt och närproducerat.

– Utan kunskap får man ingen förändring, säger Kristina Lööv, bygg- och miljökontoret i Skellefteå kommun. Kommuner och landsting är stora offentliga upphandlare och kan påverka producenterna genom att skapa en efterfrågan av ekologisk och närproducerad mat.

I Skellefteå kommun upphandlades tre procent ekologiska livsmedel under 2009 och för 2010 är siffror inte framtagna än, men det är en liten ökning. I kommunkoncernens miljöprogram finns ett mål att 2012 ska minst tio procent som upphandlas i Skellefteå kommun vara ekologiskt. I Sverige toppar Lunds kommun Ekomatsligan med 33,7 procent ekologiska inköp för 2009.

– Vad vi erbjuder för mat till våra barn och ungdomar är en viktig samhällsfråga i framtiden och vi behöver vara beredd att betala för det, säger Kristina Lööv.

Under våren blir det uppföljningsträff där deltagarna utbildningen i Skellefteå träffas igen och diskuterar hur förändringsarbetet har gått. Vad som har fungerat bra och mindre bra? Handlingsplanerna för de kök som är med i utbildningen ska följas upp och hur deltagarna ska gå vidare nästa år. Vid det tillfället ska även någon livsmedelsleverantör finnas på plats för information och diskussion. Det blir också en Campusföreläsningen i vår för allmänheten om vad klimatsmart mat innebär.

Fem enkla tips att börja med
• Gör varannan lunch och middag vegetarisk.
• Planera inköpen, släng mindre mat och lita på dina sinnen istället för att gå efter bäst- före-datumet på förpackningar, använd resterna.
• Ät ekologiskt och närproducerat.
• Välj säsongens frukt och grönt.
• Ät grövre grönsaker, som morot, vitkål och palsternacka och inte bara gurka, tomat och sallad.
• Hitta alternativ till ris, andra klimatbra alternativ är potatis, pasta, bulgur och matvete.
Källa www.snf.se

Fakta om mängden livsmedel i Skellefteå år 2009
Drygt 1,6 miljoner portioner mat serveras inom skolan och 1,4 miljoner portioner mat inom äldreomsorgen. Skolan serverar cirka 11 000 portioner/dag.
Skellefteå kommun använder cirka 45 miljoner kronor på livsmedel varje år.

Fakta om Ekomatcentrum
Eva Fröman arbetar åt Ekomatcentrum, som är ett resurscentrum för hållbarhetsfrågor där viktiga komponenter är klimat, miljö och ekologi. Ekomatcentrum är en ideell förening. Eva Fröman är hortonom/ekonom med bakgrund från Sveriges Lantbruksuniversitet. http://www.ekomatcentrum.se/index.htm

Fakta om klimatsmart mat
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/klimatsmart-i-affaren/

http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/

I framtiden kanske vi får klimatmärkning på våra livsmedel, rapport Naturvårdsverket
www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/Webbokhandeln/ISBN/6300/978-91-620-6355-9

2006 formulerade förra regeringen för första gången ett nationellt inriktningsmål för konsumtion av ekologiskt i offentlig sektor: 25 procent ekologiskt i offentlig sektor till 2010.

Ekomatsligan 2010- för budgetår 2009: Intressant jämförelse för kommuner och landsting i Sverige.

www.ekocentrum.info/ekokok

Mer information:
Kristina Lööv
Miljöinspektör
Bygg- och miljökontoret
Skellefteå kommun
0910/ 73 76 79 eller 070-598 76 79
kristina.loov@skelleftea.se

Mona Stenberg
Pressinformatör
Skellefteå kommun
0910- 73 46 72 eller 073- 8000 518
mona.stenberg@skellefta.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden