Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå får ny professur i ämnet Träproduktutveckling

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå beslutade idag att föreslå kommunstyrelsen att satsa 2,5 miljoner kronor under två år för att stödja det nya forskningsämnet Träproduktutveckling vid Luleå tekniska universitet, LTU i Skellefteå. 
  
– Det är väldigt roligt att Luleå tekniska universitet och Skellefteå kommun gemensamt satsar på att utveckla träforskningen på Campus Skellefteå, säger Ingrid Thylin, utvecklingschef för Campusutveckling, Skellefteå kommun. Det här kommer att gynna regionens träföretag och på sikt stärka konkurrenskraften för näringen, menar Ingrid Thylin.

Den nya professuren innebär en satsning på de mindre träföretagen, som agerar senare i produktionskedjan. Syftet är att de små företagen i samverkan med de större företagen ska få dragkraft och därmed också ska kunna utvecklas.

Möjligheterna till integration med övriga industrigrenar i Skellefteåregionen som exempelvis programvaruutveckling, datorgrafik och byggindustri är en annan viktig del. Det nya forskningsämnet ska knytas till redan pågående forskning inom datorspel och datorgrafik vid LTU i Skellefteå, för att skapa ny spetskompetens i Skellefteå i fråga om modellering, simulering och optimering för träprodukter.

– Det är extra spännande att det nya ämnet också ska samverka med andra icke träanknutna forskningsområden som redan finns i Skellefteå, som exempelvis datagrafik och datorspel, säger Ingrid Thylin. Erfarenheter visar att det ofta uppstår nya innovationer när olika ämnesområden möts.

Utvecklingen av den nya professuren har skett i TräCentrum Norr, som är träindustrins regionala utvecklingsverkstad. Inom Träcentrum Norr sker innovationer i samverkan mellan näringslivet, universitetet och den offentliga sektorn.

Mer information:
Ingrid Thylin
Utvecklingschef
Tillväxt Skellefteå/Campusutveckling
Skellefteå kommun
070-341 01 55

Mona Stenberg
Pressinformatör
Skellefteå kommun
070-533 86 24

 

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden