Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå - Europas ledande Trästad

Höga flerfamiljshus i trä, flygplatstorn i trä, Lejonströmsbron, träbroar, parkeringshus i trä, träleksaker, lekparker i trä och familjeutflykt i skogen.
Temat är trä och det är Skellefteås framgång som trästad som lockar ett japanskt TV-team till Skellefteå under perioden 21-27 maj.

Under en knapp vecka ska TV-teamet göra en mängd olika besök i Skellefteå där trä är huvudingrediensen. Byggnader och olika konstruktioner i trä, men också företag som arbetar med trä exempelvis Martinssons såg i Kroksjön och Bygdsiljum. TV-teamet ska också få se hur en skogsavverkning går till ute i skogen.

I programmet för besöket i Skellefteå ingår också intervjuer med människor; hur en familj tillbringar fritid i skogen, träff med båtbyggare, intervju med Lorentz Andersson som är ordförande i Nationella träbyggnadsstrategin samt kommunalrådet Bert Öhlund och många andra.

Ny byggteknik
En annan sak som lockade TV-teamet till Skellefteå var planeringen av det nya kårhuset på Campus Skellefteå. Byggnaden ska byggas med japansk teknik, och en japansk arkitekt samarbetar med svenska arkitekter. Kårhuset är den första byggnaden utanför Japan som konstrueras med japansk teknik, som har anpassats en del. Tekniken innebär att det blir en stabil stomme och ger möjlighet till en flexibel inredning med väggar och utskjut.

Det blir träffar med arkitekter och forskare som arbetar med trä på olika sätt. Det som filmas i Skellefteå blir olika inslag i ett totalt två timmars program i Japan. De hämtar också exempel från andra länder till det japanska TV-programmet.

Kontaktperson, koordinator och tolk för det japanska tv-teamet under veckan i Skellefteå
Sachiko Takami
Pyrolavägen 62
181 60 Lidingö
073- 568 53 94

För mer information:
Bert Öhlund
Kommunalråd
Skellefteå kommun
0910- 73 50 01

Mona Hedlund
Pressinformatör
Skellefteå kommun
0910-73 46 72

Fakta om Nationell träbyggnadsstrategi
Trä som konstruktionsmaterial har under de senaste decennierna i stor utsträckning använts som stommaterial i småhus. Nu sker en utveckling av moderna byggsystem för flervåningshus, broar och större offentliga byggnader. Målet med satsningen på en Nationell träbyggnadsstrategi är att trä ska bli ett självklart alternativ i allt byggande.
Det är ett nationellt intresse att behålla och utveckla Sveriges position som ledande skogsnation. Träbyggnadsstrategin syftar bland annat till att öka förädlingen av den svenska skogsråvaran och därmed öka sysselsättningen i de delar av Sverige där sysselsättning behövs. För att kunna exportera moderna träbyggnader måste Sverige ha exempel att visa upp.
Trä är genom sin höga bärförmåga och förhållandevis låga vikt ett lämpligt material för industriellt byggande. Nya byggsystem och -metoder utvecklas och "hus byggs inomhus". När den fasta industrins arbetssätt tillämpas i byggandet minskar mängden fel och skador. Nya material och metoder ger också en utveckling inom arkitektur och design.
Trä är en förnybar resurs och förädlingen är relativt energisnål. En ökad efterfrågan på virke för förädling innebär en högre avverkningsålder, eftersom grövre virkesdimensioner krävs. Därmed stärks skogens roll som kolsänka samtidigt som de längre omloppstiderna bidrar till ökad biologisk mångfald och därmed det av riksdagen beslutade miljökvalitetsmålet "Levande skogar".
Ordförande för den Nationella träbyggnadsstrategin, Lorentz Andersson, har till uppgift att verka för att åtgärdsförslagen i utredningsrapporten "Mer trä i byggandet" ska genomföras.

http://www.regeringen.se/sb/d/5903

Fakta Träcentrum Norr
Det industriella skogsträkonsortiet består av SCA Forest Products, Sveaskog, Holmen Skog, Norra Skogsägarna, Setra Group, Sågab, Martinsons Trä, Älvsbyhus, Lindbäcks Bygg och Norvag Byggsystem.
Tillsammans med Luleå tekniska universitet och SP-Trätek har de skapat ett industridrivet träcentrum i norra Sverige med säte i Skellefteå. Ordförande är Björn Sprängare och Olle Hagman är programdirektör och professor i träteknik vid Luleå tekniska universitet.

Det gemensamma målet för alla intressenter i Träcentrum Norr är en svensk trämekanisk industri som genom nya och utvecklade produkter, system och tjänster kan öka förädlingsvärdet och stärka den internationella konkurrenskraften till gagn för såväl företagen som hela samhället.
Träcentrum Norr ska bygga nätverk, ta fram ändamålsenlig kunskap och dela kompetens.

Mer information
Olle Hagman, Träcentrum Norr, 070- 275 36 54

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden