Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå Årets Kulturkommun i Västerbotten 2021/22

I höst och under våren 2022 får kulturen i Skellefteå kommun mer plats än vanligt. Nu är det klart att Skellefteå utnämnts till Årets Kulturkommun i Västerbotten med motiveringen: För att man valt att satsa på ett kulturliv med både bredd och spets, där en unik byggnad i trä, SARA kulturhus, blir en viktig del i ett redan rikt kulturutbud. Så har kulturen blivit en kraft som utvecklar en hel kommun.

– Kulturnämnden är glad över utnämningen till årets kulturkommun. Det nya SARA kulturhus kommer att sätta ljus på staden, och då kan vi med utmärkelsen Årets kulturkommun jobba extra med kulturutbudet på landsbygden och i våra serviceorter. Vi vill tillsammans med många engagerade skapa ett riktigt kulturår, säger Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.

Under året som kulturkommun får invånarna många möjligheter att ta del av teater, musik, dans, kulturhistoria, film, slöjd och mycket mer. I många fall är det medskapande aktiviteter i form av workshoppar och kurser.

Bakom utnämningen står länets tre stora kulturbolag Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern. Det är fjärde gången som en kulturkommun utses i Västerbotten. Fram till och med maj 2021 är det Robertsfors som bär utmärkelsen.

Syftet med Årets Kulturkommun i Västerbotten är att göra fler delaktiga i kulturbolagens verksamheter och att med gemensamma krafter få större dragningskraft till den kultur som skapas och erbjuds länets invånare. Aktiviteterna syftar också till att bygga goda relationer mellan länsinvånarna, aktuell kommun och kulturbolagen.

Kontaktpersoner:

• Norrlandsoperan, Erik Palm 070 578 33 22 erik.palm@norrlandsoperan.se
• Västerbottens museum, Sofia Andersson 070 600 33 16 sofia.andersson@vbm.se
• Västerbottensteatern, Olga Pettersson 070 622 13 44 olga.pettersson@vasterbottensteatern.se
• Skellefteå kommun, Anna-Lena Lundmark 070 397 94 36 anna-lena.lundmark@skelleftea.se

Pressbilder: https://www.vbm.se/for-medierna/arets-kulturkommun-skelleftea-pressbild/

Mer om Årets kulturkommun https://www.vbm.se/arets-kulturkommun

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden