Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Silicon Valley kommer till Skellefteå

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum arrangeras för sjunde året i rad. Det är ett forum för kunskapsutbyten mellan Sverige och USA när det gäller entreprenörskap, särskilt tillgång till kapital och möjligheter inom cleantech.

I år expanderar Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum. Förutom arrangemanget i Stockholm i början av veckan blir det också talardagar i Skellefteå den 27 oktober och Lund 29 oktober.
   – Det är viktigt att få intryck utifrån, dels får vi höra hur det fungerar i USA och dels får besökarna intryck från vår situation, säger Ola Mannberg, näringslivschef, Skellefteå kommun.

Till Skellefteå kommer flera amerikanska talare med erfarenheter från bland annat Silicon Valley. Forumet genomförs nu för första gången i Skellefteå.
   – Att stimulera modet att kliva fram i rampljuset, och modet att våga ta nya kontakter är den viktigaste uppgiften vi har, när vi ska utveckla entreprenörers drivkrafter, säger Pär Lundberg, operativ chef, Argentum Miljö.

Under forumdagarna mixas presentationer med paneldiskussioner. Utöver de amerikanska talarna medverkar företagare, forskare och finansiärer och andra aktörer ur det regionala innovationssystemet.
   – Det är viktigt att stanna upp i sin vardag och reflektera och samtidigt bli inspirerad. Det gör att man kan ta ett nytt steg och göra nya saker i framtiden, säger Jan Nygren, vd för Swedbank i Skellefteå.

I Skellefteå medverkar exempelvis Ola Mannberg, Tillväxt Skellefteå, Roger Stighäll, North Kingdom och Joakim Wincent, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Två Skellefteföretag NUITEQ och DIPOLAR får testa sina företag och affärsidéer gentemot fyra amerikanska riskkapitalister och entreprenörer under eftermiddagen.

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum arrangeras av ESBRI, näringsdepartementet och U.S. Department of Commerce. Kring Skellefteåevenemanget samarbetar de med Dare, Luleå tekniska universitet, Tillväxt Skellefteå och Umeå universitet.

Fakta om föreläsarna
- James Blom är serieentreprenör och driver Joyent som utvecklar webbapplikationer. Han är norsk-amerikan, bosatt i Kalifornien och gör de flesta av sina affärer i Asien.

- Kimberlie Cerrone är en erfaren affärsängel från Silicon Valley. Hon har investerat i ett 80-tal startups och haft ett finger med i spelet i såväl Googles som Yahoos utveckling.

- Clare Fairfield är riskkapitalist med över 25 års erfarenhet av att starta, driva och finansiera företag. Han är också en av pionjärerna som utvecklade entreprenörskapsundervisningen i USA.

- Thomas Perry är expert på cleantech och kommer att leda ett seminarium om entreprenöriella möjligheter inom detta område. Han är verksam vid National Renewable Energy Laboratory i USA.

- Joanne Vliet representerar U.S Department of Commerce på forumet.

På www.esbri.se/sweden-us-2010 finns program och mer information om talarna.

Fakta ESBRI
ESBRI – Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning – grundades 1997 genom en donation av entreprenören Leif Lundblad. Institutets övergripande målsättning är att stimulera entreprenörskap i Sverige. ESBRI är fristående från politiska intressen.

www.esbri.se

Fakta DIPOLAR
DIPOLAR utvecklar kraftelektronik för drivning av mikrovågselement. Företaget säljer framför allt egna produkter, men ibland även konstruktioner för kunder som tillverkar sina egna produkter. Kunderna använder deras teknik för att få en energieffektiv och styrbar mikrovågsenergi av hög kvalitet.

En del kunder använder mikrovågor för att torka och värma olika material, men just nu är deras största kunder är verksamma inom plasmateknik.

Plasma skapas av ämnen som innesluts i kvartsglas och hettas upp med mikrovågor. Olika ämnen ger då ut olika våglängder, oftast ultraviolett eller vanligt synligt ljus. Det sistnämnda är alltså en stark ljuskälla för belysning.

www.dipolar.se

Fakta om NUITEQ
NUITEQ vann tidigare i år Red Herring 100 Europe priset, och kan därmed titulera sig som ett av Europas mest intressanta teknikföretag. Företaget är pionjärer inom multi-touch teknik. Bland deras hundratal kunder ingår olika företag, universitet, statliga organisationer och andra företag inom underhållning och event. NUITEQ har kunder i över fyrtio länder med sin mjukvaruprodukt Snowflake Suite.

www.nuiteq.com

Mer information:
Mona Stenberg
Pressinformatör
Skellefteå kommun
0910- 73 46 72 eller 073-8000 518
mona.stenberg@skelleftea.se

Jonas Gustafsson (han finns på plats under onsdagen)
Redaktör ESBRI
070- 899 56 60
jonas.gustafsson@esbri.se

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden