Gå direkt till innehåll
Sara lever vidare i kulturhuset i Skellefteå

Pressmeddelande -

Sara lever vidare i kulturhuset i Skellefteå

Skellefteås blivande kulturhus heter Sara. Namnet är inspirerat av Sara Lidman, en av Sveriges främsta författare.

Sommaren 2021 öppnar Sara kulturhus i centrala Skellefteå. Kulturhuset blir hem till Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Museum Anna Nordlander och Skellefteå stadsbibliotek. Dessutom kommer olika typer av gästspel att berika huset och fylla det med liv och rörelse.

Sara Lidman är en av många stora författare från Skellefteå kommun – Berättarnas stad. Hennes debutroman Tjärdalen, som delvis är skriven på dialekt, ledde till ett omedelbart genombrott. Debuten följdes sedan upp med en lång rad uppskattade romaner och gärningar.

Ord från Västerbotten
När kulturhuset började planeras skrev Sara Lidman-sällskapets avdelning i Skellefteå ett öppet brev med budskapet att Sara Lidman bör vara en inspiration i arbetet med det blivande kulturhuset.

Sara Lidman-sällskapet, som bland annat arbetar med att öka intresset och förståelsen för Sara Lidmans författarskap och samhällsengagemang, lyfte fram flera argument. Bland annat att författaren gett Västerbotten en röst genom sina ord på samma sätt som ett kulturhus i Skellefteå ska erbjuda en röst åt alla. Kultur åt alla.

När skrivelsen sedan lämnades in som ett konkret förslag till kommunen beslutade kommunstyrelsen att skrivelsen skulle ”beaktas” i den fortsatta planeringen – vilket också gjordes.

Mer än ett namn
Under tisdagen avslöjades kulturhusets namn för allmänheten under ett event i centrala Skellefteå. I publiken fanns bland annat en släkting till Sara Lidman och medlemmar i Sara Lidman-sällskapet. Däribland Harald Larsen.
– Sara kulturhus är mer än namnet. Sara kulturhus inrymmer kärnan av det Sara Lidman stod för: solidaritet, sam-vett och motstånd. Sara kulturhus är platsen där människor och kulturer möts och byter verkligheter med varandra, säger Harald Larsen.

En annan person som var på plats under tisdagens event var Evelina Fahlesson (S), som kommer bli ordförande i styrelsen för det blivande kulturhusbolaget.

– Det är inspirerande med engagemanget som redan nu finns för kulturhuset och jag ser fram emot att se Sara kulturhus växa fram våning för våning, säger hon.

Klimatsmart byggnad
Sara kulturhus blir en hållbar och klimatsmart byggnad i tjugo våningar som är bra för både miljön och personer som vistas i den.

Parallellt med byggprocessen pågår ett arbete med att fylla kulturhusets scener och lokaler för flera år framåt. 
 

Ämnen

Regioner


Mer information

 • Evelina Fahlesson (S), ordförande i blivande kulturhusbolaget
  0910-73 76 10
 • Harald Larsen, Sara-sällskapets avdelning i Skellefteå
  0910-77 59 07, 070-636 25 80
 • Sinnika Sjunnesson, projektledare i kulturhusets verksamhetsprojekt
  070-66 11 564
 • Mikke Ejrevi, bibliotekschef och tillförordnad kulturchef i Skellefteå kommun
  070-330 47 11
 • Fabian Arnheim, museichef för Skellefteå museum.
  070-206 68 69
 • Malin Lundqvist, verksamhetschef för Unghästen (en del av Västerbottensteatern)
  070-519 85 95

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Relaterat material

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden