Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så påverkas badhus, bibliotek och skola av de nya restriktionerna

Under tisdagens utfärdade Folkhälsomyndigheten nya restriktioner med anledning av den ökande spridningen av covid-19. Restriktionerna påverkar antalet besökare och i viss mån även öppettiderna för bland annat badhus, bibliotek och fritidsgårdar. Vad gäller grund- och gymnasieskolan samt Vuxenutbildningen så kan ytterligare åtgärder vidtas efter nyår.

Kultur och fritid
Badhus
Skellefteå kommuns badhus kommer fortsatt att hålla öppet men med ett begränsat antal besökare åt gången. Besökare har ett eget ansvar att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer vid besök i badhusen. Mer information om biljettförsäljning och maximalt antal besökare finns på respektive badhus webbplats.

Bibliotek
Biblioteken i kommunen kommer att ha öppet och arbetar förebyggande för att förhindra trängsel. Det är besökarens ansvar att undvika trängsel vid bland annat utlåning och återlämning.

Skellefteå konsthall
Utställningsverksamheten på Sara Kulturhus begränsar antalet besökare som får vistas i lokalen samtidigt. Meijersamlingen på Nordanå stänger under perioden 23/12-31/1 då utställningsverksamheten är obemannad och det inte går att säkerställa att maxantalet inte överskrids.

Fritidsgårdar
Skellefteå kommuns fritidsgårdar kommer också att ta in ett begränsat antal besökare. Aktuell information och öppettider hittar du på respektive fritidsgårds sociala mediekonton.

Utbildning och arbetsmarknad
Förskolan
Skellefteås förskolor jobbar enligt befintliga rutiner och gör kontinuerliga riskbedömningar utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Eftersom antalet barn i verksamheterna är betydligt färre under mellandagarna kommer sammanslagningar av vissa förskolor att ske. Det finns väletablerade rutiner för att hantera detta på ett smittsäkert sätt.

Grundskolan
Har jullov till 10 januari och kommer att fortsätta med lokala riskbedömningar som anpassas till verksamheternas olika behov. Stora ansamlingar av elever och personal kommer att undvikas och hemarbete möjliggöras i de fall det är möjligt.

Gymnasiet
Har jullov till 11 januari. 4 januari äger en rektorsträff rum då man ska planera och göra riskbedömningar inför terminsstarten.

VUX
Har jullov fram till 3 januari. Efter detta kommer undervisning på plats att ske i möjligaste mån men med glesare scheman och raster och lunchtider som går omlott för att minska kontakten mellan olika grupper. Man förbereder också för ytterligare restriktioner, bland annat genom att säkra utrustning för att kunna bedriva undervisningen helt på distans.

Socialkontoret
Vård och omsorg samt Stöd och service
Inom vård, omsorg och stöd fortsätter man arbeta enligt riktlinjerna från Regions Västerbottens avdelning för vårdhygien.

Vad gäller Skellefteå kommuns medarbetare så följs rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

För mer information
Patrik Nilsson, säkerhetschef
072 216 07 06

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden