Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så fördelas prispengarna från Access City Award

2020 kom Skellefteå på tredje plats i Access City Award, ett pris som instiftats av EU för att öka medvetenheten om funktionsnedsättning och främja initiativ för ökad tillgänglighet i städer. Nu har socialnämnden i samarbete med rådet för förebyggande av funktionshinder, RÅFF, beslutat hur prissumman på 80 000 euro ska fördelas.

Prissumman på 80 000 euro eller 846 800 kronor ska användas till att stötta, stimulera och utbilda i digitala tjänster för att öka självständigheten hos kommuninvånare med funktionsnedsättning. Här ingår bland annat en halvtidstjänst där Simone Wahlberg, verksamhetsutvecklare, under två år ska utbilda invånare med någon form av funktionsnedsättning i digitala tjänster.

- Vi är bra på tillgänglighet i fysiska miljöer men nu måste vi ta nästa steg och förbättra den digitala tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar. Den digitala utvecklingen är till nytta för oss men måste bättre omfatta alla medborgare, säger Simone Wahlberg som tillträder sin tjänst den 15 mars.

Funktionsrättsföreningar i Skellefteå har haft möjlighet att från RÅFF ansöka om medel för digitala verktyg. Tack vare prissumman från Access City Awards kommer alla föreningar som sökt bidrag att få sin ansökan beviljad.

- Det känns väldigt positivt att alla föreningar som sökt medel beviljats dem. Det här ger oss möjligheten att ta ett stort kliv framåt när det gäller att öka den digitala tillgängligheten för olika grupper människor med funktionsnedsättning, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och RÅFF.

Fakta fördelning av prispengar

Förening

Ansöker om

RSMH

Datakurs för medlemmar

RTP (Personskadeförbundet)

Konferenskamera alt. högtalarpuck

FAMY

Stationär dator

FAMY

Bärbar dator och mobiltelefon

Föreningen HjärtLung Skellefteå, Fibromyalgiföreningen i Skellefteå, FAMY, Reumatikerföreningen Skellefteå, Skellefteå Demensförening, HRF Hörselskadades Förening i Skellefteå

3 bärbara datorer

Hörselskadades förening

Datakurs åt medlemmar

Föreningen Hjärt Lung

web-kamera & hörlurar med mikrofon (till stationära datorn), bärbar dator samt mobiltelefon

Synskadades Riksförbund

Datakursför medlemmar

Skellefteå strokeförening

Datakurs för medlemmar

Elöverkänsligas förening

Elsanerad datautrustning


Fakta Access City Awards

FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning tydliggör att alla människors delaktighet, oavsett funktionalitet, är en mänsklig rättighet. Tanken bakom Access City Award är att personer med funktionsnedsättning ska ha samma tillgång till stadens miljöer som andra. Priset ges till en stad som på ett tydligt och varaktigt sätt har förbättrat tillgängligheten i grundläggande delar av stadslivet och som har konkreta planer på fortsatta förbättringar.

Skellefteå kommun har sedan slutet av 1990-talet arbetat målmedvetet utifrån en tydlig och politiskt förankrad funktionshinderspolitisk strategi som heter Ett Skellefteå för alla. Arbetet sker i nära samarbete med funktionsrättsrörelsen, och attityder och kunskap är viktiga beståndsdelar i utvecklingen.

För mer information:
Simone Wahlberg, verksamhetsutvecklare
073 0966804

Iosif Karambotis, ordförande socialnämnden och RÅFF
072 2499226

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden