Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Revisionsrapport utan hänsyn till stora volymer

Under socialnämndens sammanträde igår fick kommunrevisorernas granskning av Skellefteå kommuns äldreomsorg stort utrymme. Nämnden tar till sig innehållet i revisionsrapporten, men menar att revisionen inte tagit hänsyn till flera viktiga faktorer. Inte minst handlar det om den större volym kommunen erbjuder inom särskilda boenden och hemtjänst.

– Vi har ca 150 fler äldre i särskilt boende än genomsnittet i Sverige, och dessutom större hemtjänstverksamhet. Våra större volymer och stora avstånd i kommunen medför betydligt större kostnader än för jämförbara kommuner. Det tar inte revisionen hänsyn till när de påstår att äldreomsorgen i Skellefteå kostar 194 miljoner mer än vad strukturen motiverar, säger Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande.

Revisionsrapporten och revisorernas eget pressmeddelande hävdar att 70 procent av verksamheterna inom hemtjänst och särskilt boende inte håller budget.

– Det är sakligt korrekt, men det sägs inte i rapporten att denna budgetavvikelse motsvarar endast en procent av total budget. Något som heller inte framkommer tydligt i revisionsrapporten är att den baserar sig på en tidsperiod på bara fem månader, säger Staffan Näslund, förvaltningschef på socialkontoret. 

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden