Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

RÄTTELSE! Måndag: Fortsätt koka vattnet, skicka vattenflaskor med skolbarnen

Kommunen fortsätter att arbeta med tre parallella spår; att verksamheterna ska fungera normalt, lösa problemet, och analysera vad som orsakat det.

– Vi jobbar aktivt med att hitta en teknisk lösning på problemet, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Vattentankar har ställts ut hos vissa prioriterade förskolor. Vilka dessa är listas nedan och på www.skelleftea.se. Övriga barn och elever vars skolor finns inom Abborrens område uppmanas att ta med vattenflaskor. Risken att ”glömma av sig” och dricka kranvatten blir därigenom mindre.

Vissa äldreboenden, gruppboenden samt gymnasiesärskolan Frigg har också fått vattentankar.

Även under söndagen och måndagen har vattenprover tagits, både i älven och i vattenledningsnätet. Dessa prover är inte analyserade än.

Läget inom smittskyddet

Tisdag kväll 19 april uppmanades skellefteborna att fylla i en webbaserad enkät för att hjälpa till att kartlägga smittan. Fram till idag, 25 april kl 07:40, har 8 900 personer fyllt i webbenkäten. 4 300 personer har uppgivit att man haft magsjukesymtom sedan 1 april.

– Vi följer dagligen epidemikurvan som beskriver angiven dag för insjuknande, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Väl medvetna om att det finns en eftersläpning från insjuknande till att man fyller i enkäten noterar vi en fortsatt nedgång av antalet insjuknade efter tisdagen 19 april. För varje dag som trenden håller i sig talar detta för att rådet om att koka vattnet har effekt.

– Det är fortsatt viktigt att nyinsjuknade fyller i enkäten för att vi ska kunna följa och utvärdera förloppet, understryker Stephan Stenmark.

Läget inom sjukvården

Senaste dygnet har nio patienter sökt på akutmottagningen med symtom på magsjuka. Två blev inlagda och sju fick gå hem. 22 patienter är inlagda med magsjukesymtom. Nio i personalen är sjukanmälda. Beläggningssituationen är under kontroll men överbeläggning rapporteras på några avdelningar.

Sjukvårdsrådgivningen meddelar att en majoritet av samtalen fortfarande handlar om diarréer. Antalet samtal har ökat senaste dygnet jämfört med föregående dygn.

Förskolor som fått vattentankar  • Hagens förskola
  • Pusselbitens förskola
  • Nallebjörnens förskola
  • Orkesterns förskola
  • Sunnanå förskola
  • Gomorronsol
  • Moröhöjdens förskola
  • Getbergets förskola
  • Lyckogrändens förskola
  • Nattugglan
  • Tullarens förskola 

Kontaktpersoner för media:

Kristina Sundin Jonsson, Kommunchef
Skellefteå kommun
070-608 89 69

Stefan Johansson, Vatten- och avfallschef
Skellefteå kommun
070-224 15 84


Ulf Oscarson, chefläkare
Skellefteå lasarett
070-348 15 13

Stephan Stenmark, Smittskyddsläkare
Västerbottens läns landsting
070-969 51 40

 

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden