Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Premiär för Berättarfestivalen 2009 i Skellefteå

När Berättarfestivalen i Skellefteå för första gången arrangeras erbjuds ett fantastiskt omfattande program med mer än 100 aktiviteter.
Skellefteås och länets egna berättare bjuder tillsammans med internationella gäster på gränslös berättarkraft under en intensiv festivalvecka 20-26 april.

Glädje och sorg, dramatik och humor, tradition och nytänkande - massor av lyssnarglädje för alla generationer.
De flesta av Berättarfestivalens programaktiviteter är helt kostnadsfria - helt i linje med intentionerna att åstadkomma en bred och djup förankring av en ny festivaltradition.
Festivalbesökarna erbjuds teater, seminarier, berättarcaféer, öppen scen, workshops, berättarverkstad, musik, litterärt berättande, barnberättelser och mycket mera.
Mycket sker i Skellefteå med Nordanå kulturcentrum och Västerbottensteatern som ett geografiskt nav, men Berättarfestivalen kommer också att göra nedslag i övriga kommundelar som Byske, Bureå, Boliden, Lövånger med flera.

Berättare från Skottland på besök 
Skotsk och norrländsk berättartradition i ett kraftfullt möte. Festivalen blir mycket lokal/regional och på samma gång mycket internationell. En skröna från Skråmträsk kan avlösas av en skotsk jigg. Liksom Västerbotten har Skottland en stark berättartradition som vi kommer att få ta del av på Berättarfestivalen.
Det blir gästspel med berättarföreställningen The Tailor of Inverness av och med Matthew Zajac från Dogstar Theatre i Edinburgh. Hamish MacDonald och Stewart McHardy möts i en berättarduell på klingande skotska och medverkar dessutom i workshops och seminarier.
Virginia Radcliffe medverkar med Molly Whuppie - en språklek på engelska för barn.

Sara Lidman fortfarande aktuell
Seminarie med författaren bakom "Bitterfittan". Förutom berättande i en mängd olika former innehåller också programmet seminarier och workshops.
Intressant blir exempelvis seminariet 100 år av kvinnoliv. Det bygger på de två berättarföreställningarna Lifsens rot, baserad på Sara Lidmans text, och Bitterfittan som gjort stor succé på Västerbottensteatern. Medverkar gör bland annat Maria Sveland, författare till Bitterfittan, och Anneli Brännström, Centrum för genusforskning, Umeå universitet, som skrivit en bok om Sara Lidman.

Spana in www.berattarfestivalen.se
Hela det omfattande programmet kan man ta del av på festivalens webbplats www.berattarfestivalen.se.
Bakom festivalen finns ett nytt starkt partnerskap mellan Kultur Skellefteå, Skellefteå museum och Västerbottensteatern. Dessutom medverkar en mängd aktörer som studieförbund, bibliotek, skolor, föreningar och företag. Man samverkar också nära med Destination Skellefteå. Att berättandet får sådan plats i just Västerbotten är ingen överraskning. Här finns berättartraditionen och det medvetna arbetet med att föra den vidare i Berättarnas län.

Skellefteå ska bli Berättarnas stad
Festivalen är det första konkreta steget i Skellefteå kommuns satsning på att etablera sig som "Berättarnas stad". Men perspektivet är vidare än enbart den egna kommunen. Festivalen kommer att bygga på samverkan med lokala, regionala, nationella och internationella berättaraktörer. Samarbete är också etablerat med Umeå2014 - Umeås satsning på att bli Kulturhuvudstad om 5 år. I den satsningen har just berättandet och regionalt samarbete en viktig roll.
Berättarfestivalen genomförs 20-26 april 2009. Projektägare är Västerbottensteatern, Skellefteå museum och Kultur Skellefteå i samverkan, med stöd av Västerbottens läns landsting, Skellefteå kommun och Umeå2014.

För mer information:
Jonas Lundqvist, projektledare, jonas@berattarfestivalen.se, telefon 0910-151 20, 070-35 65 008 (under tisdag 24 mars säkrast på mobil)
Nicklas Lundmark, projektledare, nicke@berattarfestivalen, telefon 070-510 51 01
Robert Herrala, Västerbottensteatern, telefon 070-070-569 56 31
Marie Chrysander, Kultur Skellefteå, telefon 0910-71 29 26
Agneta Hansson, Skellefteå museum, telefon 0910-73 55 29

 

 

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden