Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Premiär för Alvargalan i Skellefteå

Den 29 januari 2010 blir ett historiskt datum i Skellefteå. Då genomförs den första Alvargalan, där de bästa företagarna inom tio olika kategorier får ta emot utmärkelsen Årets Alvar.
– Vår vision är att Alvargalan ska bli Norrlands största och mest uppmärksammade manifestation för lokalt företagande, berättar Blackes vd Erik Arvidsson, ledamot i Alvargalans styrgrupp.

Bakom arrangemanget står Skellefteås näringsliv genom samverkan mellan de lokala näringslivsorganisationerna. Alvargalan är en utveckling av Framgångsdagen Skellefteås Tillväxtgala som årligen genomförts sedan 2006. Och det handlar om en rejäl ansiktslyftning.

– Vi delade ut 15 priser förra året och det var svårt att sätta en gräns för vilka som skulle få vara med och dela ut dem. Risken fanns att det skulle bli ändå fler. Det är ju trevligt i sig men med alltför många priser tappar vi lite stjärnstatus. Vi vill att priserna ska fortsätta vara prestigefyllda och därför begränsar vi antalet, säger Erik Arvidsson.

Förr var det oftast bara företag som var medlemmar i en viss organisation som kunde vinna priser. Nu finns en jury med bred förankring i näringslivet där alla är välkomna att nominera till de olika priserna, oavsett om de är medlemmar i föreningar eller inte.

Ikonen Alvar Lindmark
Att man valt att kalla priserna för Alvar har sin grund i det som mer än något annat förknippas med Skellefteås näringsliv, den starka entreprenörsandan. Den anda som bidragit till många av Skellefteås framgångssagor inom allt från basnäringar och verkstadsindustri till musik och IT.
En av de starkaste ikonerna för den andan är innovatören, entreprenören och företagsbyggaren Alvar Lindmark, grundare av hisstillverkaren Alimak. Hans vision var att bygga en hiss som kunde nå ända upp till himlen. Och med sin kuggstångshiss är han den som hittills lyckats bäst på den fronten. Alimaks hissar har använts vid byggen och renoveringar av de största byggnaderna i världen.

– Alvar och kuggstångshissens inneboende symbolik om att nå högre och tänja på gränsen till det omöjliga är en bra grund för de bragder som galan har till uppgift att premiera, konstaterar Erik Arvidsson.

En genomarbetad nomineringsprocess
En stor skillnad, jämfört med tidigare, är juryarbetet. Galans styrgrupp har utformat en genomarbetad nomineringsprocess för att sedan överlåta åt en jurygrupp, med förankring i näringslivsorganisationerna och med en djup specialkunskap inom varje prisområde, att utse vinnarna i de olika kategorierna.

Detta är de olika Alvarpriserna och deras huvudsponsorer:

Årets Exportföretag – Västerbottens Handelskammare

Årets Näringslivsprofil – Almi Företagspartner Västerbotten

Årets Företag – Skellefteå kommun

Årets Producentföretag – Skellefteå Kraft

Årets Innovationsföretag – Idéforum Skellefteå

Årets Tillväxtföretag – Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Årets Tjänsteföretag – Alltele

Årets Handelsföretag – Stella Polaris

Årets Småföretag – SEB

Årets Nykomlingsföretag – Huvudsponsor meddelas senare

Ska attrahera fler företag
Erik Arvidssons och styrgruppens förhoppning är att Alvargalan ska locka ännu fler gäster än vad Tillväxtgalan gjort.
– Tidigare har ett antal företag varit mycket väl representerade på galan, medan en hel del företag inte riktigt sett detta som ”sitt” evenemang. Det nya konceptet är utformat för att kännas mer angeläget och attrahera många fler av våra företagare och företagsledningar, oavsett företagsstorlek, bransch och ålder, säger han.

Totalentreprenör för Alvargalan, som ska genomföras på Folkparken Skellefteå, är Kubera Production, som även stått för projektledningen under de senaste två tillväxtgalorna.
– Det nya upplägget blir ett jättelyft för galan. Förutom att prisceremonin får en mycket högre klass än tidigare kommer vi liksom tidigare att erbjuda gästerna underhållning i världsklass och en mycket smakfull meny, avslutar Annica Bray, projektledare för Alvargalan och vd för Kubera Production.

Mer information:
Erik Arvidsson, ledamot i styrgruppen för Alvargalan, 070-677 48 80.
Annica Bray, projektledare för Alvargalan 070-600 18 06

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden