Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Positiv utveckling för näringslivsklimatet i Skellefteå

Skellefteå klättrar 30 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet och landar på 195:e plats av Sverige 290 kommuner i den sammanvägda bedömningen. Jämfört med kommuner i ungefär samma storleksklass så hamnade Skellefteå på plats 16 av 29.

– Rankingsiffrorna tenderar att variera en del varje år. En förändring på 30 placeringar är i linje med det mönster som vi sett tidigare år och vi drar ingen speciell slutsats av just det, säger Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå.

Det viktigaste resultatet handlar istället om en ny fråga som lagts till enkäten – där de svarande får jämföra näringslivsklimatet i dag och fem år sedan. Av de tillfrågade anser 55 procent att det är bättre i dag, jämfört med bara 5 procent som anser att det är sämre. Detta är ett resultat som sticker ut rejält i en nationell jämförelse. I Sverige som helhet anser 27 procent att näringslivsklimatet förbättrats, medan 14 procent menar att det har försämrats.

– För alla med intresse för näringslivsfrågor är det en intressant mätpunkt. Upplevelsen av att utvecklingen går åt rätt håll är enormt viktig, särskilt i det läge där Skellefteå befinner sig i dag.

Andra områden där Skellefteå placerat sig bra i en nationell jämförelse är mobilnät och bredband samt trygghet och låg brottslighet. De två områden där Skellefteå presterade sämst var vägnät, flyg och tågnät samt konkurrens från kommunen mot privat näringsverksamhet.

– Vi delar bilden av att vi har en stark digital infrastruktur men även behoven att utveckla den fysiska. Norrbotniabanan måste färdigställas och vi behöver stora satsningar på vårt vägnät. I dag innebär det tillväxthinder för många företag, säger Anja Palm, näringslivschef på Skellefteå kommun.

När det handlar om mobilnät och bredband placerar sig Skellefteå på 17:e plats i Sverige, att jämfört med plats 259 som kommunen har när det handlar om vägnät, flyg och tågnät.

– När det handlar om frågan om den fysiska infrastrukturen har vi tappat i rankingen de senaste fem åren. Jag tror att det är ett naturligt uttryck för de ökande behov vi ser runt om i Skellefteå i takt med att vi växer.

När det handlar om kommunens konkurrens med privat näringslivsverksamhet landar Skellefteå på plats 288 av 290 tillfrågade kommuner. Det är ungefär samma placering kommunen haft de senaste tio åren.

Enkäten hade en svarsfrekvens på 59 procent och besvarades av 218 företag i Skellefteå kommun. 

För mer information:
Anja Palm, näringslivschef Skellefteå kommun
070-3113583

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden