Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Polisanmälan har skett efter misstankar om brott kring ersättning och bidrag

Skellefteå kommun har tagit beslutet att göra en polisanmälan sedan en kontroll visar att tjänster som en förening fått ersättning för inte utförts. Det gäller ersättning för ledsagning samt även eventuellt beviljade bidrag.

- Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och har därför beslutat oss för att göra en polisanmälan, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef för socialkontoret i Skellefteå kommun.

Personer som varit aktiva i en förening har fått ersättning för ledsagning och efter en kontroll har det visat sig att tjänsterna inte utförts och det ligger till grund för polisanmälan. Anmälan innefattar även utbetalda bidrag till samma förening som behöver granskas polisiärt. Personerna har tidigare arbetat inom Skellefteå kommun och när detta upptäcktes avslutades en av medarbetarnas befintliga anställning med omedelbar verkan.

Ledsagning utförs ideellt av personer aktiva i en förening och därefter rapporterar föreningen till Skellefteå kommun för ersättning samt eventuella mindre utlägg som skett vid utförandet. Utbetalningar sker från socialkontoret via kultur- och fritidskontoret.

Eftersom ledsagarservice ingår i LSS har även en lex Sarah-anmälan gjorts.

- Ledsagarservice har funnits länge och funkar i de allra flesta fall väldigt bra. Därför är det oerhört tråkigt och ledsamt att något sådant här händer eftersom det handlar om ett förtroende som utnyttjas, säger Maud Berggren, verksamhetschef inom socialkontoret på Skellefteå kommun.

För mer information, kontakta:
Katarzyna Wikström, förvaltningschef socialkontoret, 073-092 16 68
Maud Berggren, verksamhetschef inom socialkontoret, 076-136 11 81

Fakta:
Vad innebär ledsagarservice?
Ledsagarservice syftar till att bryta den isolering som ofta blir följ­den av en omfattande funktionsnedsättning. Insatsen ska underlätta för den enskilde att ha kontakt med andra och delta i samhällslivet. Ledsagning kan användas för att göra enklare aktiviteter, exempelvis besöka vänner, delta i fritids­aktiviteter eller för att promenera.

Ledsagningen utförs av en person, en så kallad ledsagare, som kommunen utser för uppdraget.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden