Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

OB- ersättningen för helger kan höjas kraftigt för socialkontorets medarbetare

På sammanträdet den 10 maj beslutade personalnämnden att ersättningen för obekväm arbetstid under helg kan höjas med 20 % för medarbetarna på socialkontoret. Detta efter ett förslag på särskild satsning från socialnämnden.

- Skellefteå befinner sig i en unik samhällsomvandling där kompetensförsörjningen är en av de absolut största utmaningarna. Där behöver Skellefteå kommun som arbetsgivare se över förutsättningarna för att medarbetarna ska få bra villkor, säger Evelina Fahlesson, personalnämndens ordförande.

Redan i budgetarbetet fick socialnämnden budget för satsningen och nu har personalnämnden utifrån sitt övergripande ansvar för löner sett över förutsättningarna.

- Vi ger socialnämnden möjlighet att höja OB-ersättningen under helg med max 20 %, säger Evelina Fahlesson och tillägger att även övriga nämnder där OB-arbete ingår har möjlighet att uppmärksamma personalnämnden på samma sätt.

Efter centrala förhandlingar höjdes OB i kollektivavtalet med 4,1 % från 1 april. Men Skellefteå kommun väljer alltså att ge socialnämnden möjlighet till en 20-procentig höjning från dagens nivå på OB för helger.

Det är nu upp till socialnämnden att besluta exakt hur stor höjningen ska bli och när den ska införas. Innan den kan börja betalas ut krävs dock en systemutveckling av lönesystemet.

Personalnämnden beslutade däremot att inte införa en extra ersättning vid delade turer, som också var ett förslag från socialnämnden. Utredningen visar i stället på risker, exempelvis att fler väljer att arbeta delade turer när det långsiktiga målet är att upphöra med dem samt att det kan ses som ologiskt att få betalt under ledig tid, då andra ersättningar för ledig tid, såsom beredskap och jour, ges i kombination med ett uppdrag eller ansvar.

- Såväl arbetsgivare som medarbetare vill helst slippa delade turer. Så som arbetsmarknaden ser ut idag är det dock svårt att genomföra, men långsiktigt är målet att minska och helst av allt slippa användningen av delade turer och därför ser vi OB-höjningen som en mer hållbar lösning, avslutar Evelina Fahlesson.

För mer information:

Evelina Fahlesson, personalnämndens ordförande, 070-523 09 94

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden