Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nytt skyltsystem införs på kommunens återvinningscentraler

Den 1 juli 2020 lanserade Avfall Sverige ett nytt gemensamt skyltsystem för avfallssortering och nu är vi klara att ta det i drift på våra återvinningscentraler i Skellefteå kommun. De nya skyltarna ska göra det enkelt för alla att sortera rätt. Målet är ökad återvinning och ökade möjligheter att nå en cirkulär ekonomi. I förlängningen är målet att hela Norden ska använda samma skyltsystem.

Tidigare har det inte funnits något gemensamt skyltsystem för avfall i Sverige. Olika system och symboler används på olika platser vilket försvårar att sortera rätt. För Sveriges samtliga kommuner och producenter finns det nu möjlighet att använda ett gemensamt skyltsystem vilket Skellefteå kommun nu inför på sina återvinningscentraler.

– Det här låg perfekt i tiden för vår del. Vi har en föråldrad och sliten skyltning på återvinningscentralerna, så det var hög tid att förnya hur som helst. Det här är också ett system vi tror mycket på men som behöver få tid. Nu hoppas vi att bostadsbolagen och andra verksamheter som hanterar avfall och förpackningar också hänger på och går in i det nya systemet när de kan, säger Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef Avfall Skellefteå kommun.

Omskyltningen startar i december – Bureå först ut
Omskyltningen på återvinningscentralerna har påbörjats och sker i etapper. I Skellefteå kommun blir skyltarna på svenska, men med engelska termer. På varje skylt finns en QR-kod till webbplatsen som innehåller information kring vad som får lämnas och inte. Den informationen kommer hela tiden att byggas på utifrån invånarnas frågor och synpunkter.

– Skyltarna bygger på symboler, som är världens tydligaste kommunikatörer. Det är samma symboler och samma färger överallt. Det räknar vi med ska leda till ökad sortering och ökad återvinning på sikt. Vi arbetar även med att ta fram nytt informationsmaterial för våra återvinningscentraler utifrån den nya skyltningen. Ett exempel är Källsorteringskalender 2022, som finns att hämta gratis i kundtjänst och på alla återvinningscentraler från och med 16 december,  säger Katarina Bergsten, vatten- och avfallsrådgivare i Skellefteå kommun.

Skyltsystemet bygger på ett nordiskt samarbete
Det nya systemet är utvecklat i samarbete med Avfall Sveriges systerorganisationer i de nordiska länderna. Ursprunget är från Danmark. Producenter uppskattar detta gemensamma initiativ, som gör det möjligt att ha samma piktogram på produkter och förpackningar i hela Norden.

För mer information, kontakta:
Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef Avfall: 073-076 41 57, 0910-73 78 70,
agneta.lanttoforsgren@skelleftea.se

Katarina Bergsten, vatten- och avfallsrådgivare, Avfall: 070-563 78 25,
katarina.bergsten@skelleftea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden