Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nystart för äldrecenter i Skellefteå – invigs på Nordanå i vinter

En mötesplats som bidrar till ett gott liv, hälsosamt åldrande och en ökad självständighet för kommunens invånare – det är målet med det äldrecenter som nu nystartar i Skellefteå.

Äldrecenter i Skellefteå startade 2005, men sedan 2020 har ändamålsenliga lokaler saknats. Nu är det klart att verksamheten under vintern 2023 flyttar in i huvudentrén på Nordanå.

Kommunens enhet för tidiga insatser kommer att bemanna äldrecentret måndag–fredag och anhörigkonsulent, syn- och hörselinstruktör och arbetsterapeut är exempel på professioner som kommer att finnas på plats.

Drop-in-rådgivning, stöd inom digitala lösningar och föreläsningar/kurser inom friskvård och hälsosamt åldrande är några av de aktiviteter som skulle kunna erbjudas. Kommunala pensionärsrådet har också utsett ett seniorråd, som ska lyfta fram aktiviteter som kan vara värdefulla.

­ – Via äldrecentret kan invånare i ett tidigt skede få kunskap om rehabiliterande och förebyggande förhållningssätt för ett hälsosamt åldrande. Om självständigheten ökar möjliggörs att fler äldre kan bo kvar längre i sina egna hem. Ett äldrecenter kan även motverka ensamhet och det känns bra att vi får en sådan här mötesplats i Skellefteå igen, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden.

Invigningen är planerad till första kvartalet 2023 och i samband med den kan det bli aktuellt med ett namnbyte på den nygamla mötesplatsen.

– Vi hoppas på många besökare och skulle bli jätteglada om seniorerna besöker oss med sina anhöriga. Kanske besöker man en utställning med barnen och samtidigt passerar man oss och frågar hur man installerar ett bank-id. De allra flesta har en vilja att kunna klara sig själv och kan vi bidra till det så är det det viktigaste för oss, säger Kristina Nordmark, enhetschef för tidiga insatser i Skellefteå kommun.

För mer information, kontakta:
Iosif Karambotis, (S), ordförande socialnämnden: 072-249 92 26
Kristina Nordmark, enhetschef för tidiga insatser, Skellefteå kommun: 072-201 84 32

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden