Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya aktörer investerar på Skellefteås bostadsmarknad

Nya aktörer investerar på Skellefteås bostadsmarknad

Fastighetsbolagen Magnolia Bostad och Bergsundet kommer att bygga 300 nya lägenheter på Västra Erikslid. Ytterligare två fastighetsbolag, Obos och Ekeblad, kommer att bygga 40 radhus vid Falkträsket.

- Att dessa nationella och välrenommerade aktörer väljer att satsa på Skellefteå säger mycket om Skellefteås potential. Det finns en stor investeringsvilja och ett nationellt intresse när det gäller Skellefteås bostadsmarknad, säger Patrik Larsen, mark- och exploateringschef Skellefteå kommun.

Av de 300 nya bostäderna som ska uppföras i området Västra Erikslid kommer minst 75 procent att utgöras av hyresrätter och resten av bostadsrätter. Fastighetsbolaget Bergsundet kommer att bygga hyresrätter medan Magnolia kommer att bygga såväl hyres- som bostadsrätter.

De fyra investerarna vann den markanvisningstävling som Skellefteå kommun tidigare utlyst. De tävlande fick presentera sig själva, sin ekonomi och sina samarbetspartners samt ambitioner för gestaltning och hållbarhet.

- Det var viktigt att de tävlande kunde visa goda referenser och stark genomförandeförmåga i kombination med höga ambitioner vad gäller gestaltning och hållbarhet. Vi fick in hela 14 anbud vilket visar på ett stort intresse för att investera i Skellefteå, säger Patrik Larsen.

Under våren ska Bergsundet, Magnolia, Obos och Ekeblad ta fram detaljerad utformning av områdena och till hösten 2020 ska spaden sättas i jorden. Lägenheterna och radhusen kommer att vara klara för inflyttning under 2022. Visionen är levande bostadsområden med bostäder för både små och stora familjer. På Västra Erikslid kommer Klockardalsparken att utvecklas till en hållbar och trivsam mötesplats för de boende.

Suget efter bostäder är stort i Skellefteå och i takt med att batteritillverkaren Northvolt anställer allt fler människor kommer trycket att öka ytterligare. Enligt Patrik Larsen kommer man att behöva bygga minst 500 nya bostäder per år under de kommande åren för att möta efterfrågan. Ett faktum som öppnar marknaden för både större nationella aktörer och mindre lokala.

- Intresset för att bygga i Skellefteå växer stadigt, det är de här investeringarna fina bevis för. Vi kommer att behöva förena både mindre och större krafter för att kunna leva upp till efterfrågan. Med den kompetens som finns, både nationellt och lokalt, kommer vi att lyckas, säger Patrik Larsen.

För mer information:

Patrik Larsen, mark- och exploateringschef
Skellefteå kommun

076-793 72 01
patrik.larsen@skelleftea.se

Ämnen

Taggar

Regions

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32