Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Nu utökas stadstrafiken – tätare bussturer och nya linjer

Från och med måndag 17 augusti kommer stadstrafiken i Skellefteå bestå av fyra linjer, med avgångar varje kvart på två av linjerna under de tider när behovet är som störst. 
– Målet är en långsiktig beteendeförändring, där fler invånare faktiskt har möjlighet att lämna bilen hemma och istället åka kollektivt, säger Skellefteå buss vd Marie Larsson.

I maj 2020 togs ett politiskt beslut om att stärka upp stadstrafiken genom att komplettera det befintliga kollektivtrafiksystemet genom att införa nya linjesträckningar mellan centrum och Bergsbyns industriområde samt mellan centrum och Klemensnäs. Dessutom beslutades det att kvartstrafik ska införas på linje 1 och 2 under vardagarnas rusningstider, istället för det senaste årets halvtimmestrafik.

Bättre kollektivtrafik för så många som möjligt
-
Trafikomläggningarna som har gjorts det senaste året syftar till att möjliggöra ett sömlöst resande i en stor del av kommunen, där så många som möjligt ska kunna ta bussen istället för bilen till arbete och fritidsaktiviteter, berättar Marie Larsson.
Skellefteå buss har anställt 15 nya busschaufförer och under hösten tas sex nya elbussar i trafik. Dessutom har en större organisationsförändring genomförts inom trafikledningen, för att kunna styra verksamheten under hela trafikdygnet i ett växande Skellefteå.

Analyserat tidigare erfarenheter
Trafikomläggningen hösten 2019 fick planeras om på grund av för många stora korrigeringar innan start. Detta medförde att antalet turer i stadstrafiken fick dras ner. Marie Larsson berättar:
– Vi har arbetat intensivt det senaste halvåret för att säkerställa trafikomläggningen och har analyserat det som hände förra hösten. Det är svårt att förutse allt som kan inträffa, men utifrån förarbetet som är gjort är vår förhoppning att det ska flyta bra redan vid start. Vi kommer att noga följa vad som händer timme för timme och är ödmjuka inför att finjusteringar kan bli nödvändiga. Coronasituationen gör att resmönster och restriktioner är svåra att förutse, men vi ska göra allt vi kan för att våra resenärer ska känna sig trygga när de reser med oss och kvartstrafiken gör det enklare att undvika trängsel.

Ett steg på vägen mot ett hållbart Skellefteå
Det långsiktiga målet med trafikomläggningen är att skapa förutsättningar för en beteendeförändring, där ett ökat kollektivt resande i vardagen bidrar till ett mer hållbart Skellefteå.
– Jag tror även att invånarna vill känna att de bidrar till ett annat samhälle där man i sina egna beslut kan påverka klimatet. På kort sikt hoppas vi att trafikomläggningen gör det enklare och bättre för fler resenärer att förflytta sig till arbete och andra aktiviteter, med fler turer att välja på och nya hållplatser, säger Marie Larsson.

Kommunen hoppfull
Även de ansvariga för trafikplaneringen inom Skellefteå kommun är förhoppningsfulla inför de förändringar som nu realiseras. Trafikingenjör Petra Bassioukas Hanseklint berättar:
– Skellefteå är ett samhälle som snabbt förändras vilket har lett till att vi behövt göra vissa justeringar i kollektivtrafiken. I kombination med att Coronaviruset troligen kommer att fortsätta påverka allas våra liv för lång tid framöver, kan det hända att vi behöver göra fler tidtabellsförändringar. Men med de justeringar som nu införs kan vi erbjuda en ännu bättre kollektivtrafik utifrån det underlag och de behov som finns. 


För mer information, kontakta:
Marie Larsson, vd Skellefteå buss
Tel. 070-536 64 84
marie.larsson@skebuss.se

Petra Bassioukas Hanseklint, trafikingenjör Skellefteå kommun
Tel. 070-219 54 03
petra.bassioukashanseklint@skelleftea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden