Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu är klorhalten normal igen – men fortsätt koka vattnet

I dag finns det inget som tyder på påverkan av Abborrens dricksvattennät. Det visar de prover som har analyserats under klorsänkningen. Nu är klorhalten normal igen.

Förra veckan sänktes klorhalten i Abborrverkets vattenledningsnät, som en del av utredningen om misstänkt förekomst av Cryptosporidium. Den sänkta klorhalten skulle hjälpa kommunen att hitta eventuella indikatororganismer, som i sin tur kan bidra till att hitta eventuella smittkällor.

Provpunkterna var noggrant valda. Genom att följa vattnets väg från vattenverket Abborren till reservoaren på Solbacken skulle eventuell försämring av drickvattnets kvalitet i ledningsnätet kunna upptäckas.

Men inget som påverkar Abborrens dricksvattennät har påträffats.

– Klorhalten i utgående vatten från vattenverket Abborren har nu återgått till det normala, säger Stefan Johansson, vatten- och avfallschef. Omprov har tagits och analyserats, och de visar inget utslag på indikatorbakterier. Men det är fortsatt viktigt att koka allt dricksvatten.

– Denna omgång av provtagningar är nu klara, men vi fortsätter vår ledningsutredning ändå, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson. Vi ska göra allt som kan göras innan vi kan säga att nu är dricksvattnet från Abborren ”friskt” igen.

– Vi tar inga risker med människors hälsa. Därför är det också väldigt viktigt att vi är uthålliga i att följa de rekommendationer om vattenkokning som finns, säger hon.

De konstaterade fallen av magsjuka orsakad av Cryptosporidium har minskat kraftigt. Det visar att kokningspåbudet gör verkan. Att upprätthålla motivationen att koka vattnet är därför otroligt viktigt för att begränsa smittspridning.

– Antalet personer som söker hjälp hos sjukvårdsrådgivningen för den här typen av besvär är fortsatt lågt, rapporterar smittskyddsläkare Stephan Stenmark på landstinget.

– Men utmaningen ligger i att upprätthålla kokningen, fastslår även han.

 

Mer information:

Kristina Sundin Jonsson

Kommunchef

Skellefteå kommun

070-608 89 69

 

Stefan Johansson

Vatten- och avfallschef

Skellefteå kommun

070- 224 15 84

 

Stephan Stenmark

Smittskyddsläkare

Västerbottens läns landsting

070-969 51 40

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden