Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter till Skellefteå 2024!

Mänskliga Rättighetsdagarna, Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter kommer 2024 att arrangeras i Skellefteå! Konferensen genomförs årligen i olika städer i Sverige och syftar bland annat till att lyfta frågor om mänskliga rättigheter högre upp på den politiska dagordningen och att erbjuda kunskap och metoder för praktisk tillämpning av de mänskliga rättigheterna på lokal, nationell och internationell nivå.

Mänskliga Rättighetsdagarna är ett forum initierat och arrangerat av civilsamhället. Projektägare och genomförare av konferensen är föreningen Ordfront. Dagarna planeras tillsammans med de lokala värdarna Skellefteå kommun, Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten samt en lokal arbetsgrupp bestående av representanter för det civila samhället i Skellefteå.

- Att barn och unga känner framtidshopp och delaktighet är en viktig faktor för all utveckling och något vi vill ska genomsyra den omställning Skellefteå befinner sig i. Det knyter an till den sociala hållbarhet som går som en röd tråd genom hela vårt arbete. Därför är det väldigt glädjande att MRdagarna hamnar i Skellefteå 2024. Förhoppningen är att de här dagarna ska fungera kunskapshöjande, inte bara för de redan frälsta, utan för en bredd av människor både i och utanför Skellefteå, säger kommunalrådet Lorents Burman (s).

Föreningen Ordfront med MR-dagarnas kansli ser fram emot att samarbeta med kommuner, lokala och regionala myndigheter, civilsamhälle, lärosäten och företag under kommande år för att skapa ett intressant och relevant arrangemang för Skellefteå och Västerbottensregionen.

- MR-dagarna är en viktig mötesplats för praktiker, forskare, myndighets- och kommunanställda, förtroendevalda, företag och inte minst ideellt engagerade som arbetar med mänskliga rättigheter. Men den är också öppen för allmänheten och en stor del av forumet är dessutom gratis. Det händer mycket spännande i Skellefteå och det finns ett stort engagemang för att vara värd för MR-dagarna vilket borgar för ett riktigt intressant program och en spännande samverkan, säger Anna Wigenmark,generalsekreterare för föreningen Ordfront.

Mänskliga Rättighetsdagarna kommer att genomföras på Sara Kulturhus den 14-16 november 2024.

Läs mer om Mänskliga Rättighetsdagarna på www.mrdagarna.se

Vid frågor om Mänskliga Rättighetsdagarna kontakta:

Malin Slätis, projektledare
malin.slatis@mrdagarna.se
08-12 15 00 52

eller

Anna Wigenmark, Generalsekreterare Föreningen Ordfront
Anna.wigenmark@ordfront.se
08-12 15 00 50

Vid frågor om Skellefteås värdskap kontakta:

Lorents Burman (S), kommunalråd
0702430700

Helena Renström, marknadschef Skellefteå kommun
072-5604837

Om Mänskliga Rättighetsdagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna har funnits sedan år 2000 och är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Konferensen äger rum årligen och är ett icke-vinstdrivande projekt med Föreningen Ordfront som huvudman i samverkan med huvudarrangörerna, Afrikagrupperna, Amnesty Sverige,DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Ibn Rushd Studieförbund, Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Sensus studieförbund och Svenska kyrkan. (2023)

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden