Gå direkt till innehåll
Napat Khiyapat är modersmålslärare i Skellefteå kommun och hon är en av tre finalister till lärarpriset Guldäpplet.
Napat Khiyapat är modersmålslärare i Skellefteå kommun och hon är en av tre finalister till lärarpriset Guldäpplet.

Pressmeddelande -

Napat från Skellefteå är en av tre finalister till lärarpriset Guldäpplet

Napat Khiyapat är modersmålslärare i Skellefteå kommun och hon är en av tre finalister till lärarpriset Guldäpplet.
I morgon afton på bokmässan i Göteborg blir det klart vem som vinner Guldäpplet.

-Det känns overkligt, men jag är glad över att någon ser hur jag jobbar, och det är inte bara jag utan hela gruppen av modersmålsmålslärare i Skellefteå kommun som jobbar med IT, säger Napat Khiyapat.

Det är för Napats arbete med olika digitala verktyg i sin undervisning som gör att hon nu är i final i Guldäpplet. Som modersmålslärare undervisar Napat elever från årskurs 1 till och med gymnasiet, och i både närundervisning och distansundervisning via nätet. Napat har ett brett register av digitala verktyg som både hon och hennes elever använder sig av i modersmålsundervisningen.

- IT skapar nyfikenhet hos elever i alla åldrar, säger Napat Khiyapat. Bara metoden kan locka deras intresse, öka deras motivation, engagemang och lust att lära. Att använda webbverktyg ökar elevers datakompetens samtidigt som de utvecklar sig i språket, säger Napat Khiyapat.


Fakta om juryns finalister till lärarpriset Guldäpplet:

Napat Khiyapat, modersmålslärare i thailändska och förstelärare med uppdrag i fjärrundervisning, Modersmålsenheten i Skellefteå kommun. För att hon med sitt arbete i både när- och fjärrundervisning, från årskurs 1 till sista året på gymnasiet utnyttjar hon digitaliseringens alla verktyg för att ge sina elever möjlighet att utveckla och fördjupa lärandet i sitt modersmål.

Hon förnyar fjärrundervisningen, med berättande arbetssätt och anpassning till varje enskild elev. Via sin webbplats och sociala medier delar hon undervisningsupplägg, arbetssätt och verktyg med många, både modersmålslärare, föräldrar och andra som hämtar inspiration från hennes arbete.”

Camilla Askebäck Diaz, lärare i Ma/NO åk 7-9 och förstelärare i digitala verktyg, på Södermalmsskolan i Stockholm. För att hennes arbete genomsyras av strävan att utveckla elevernas lärande med stöd av digitaliseringens alla möjligheter. Med en elevaktiv och formativ undervisning inkluderar hon alla elever och allas röst hörs.

Hon driver utvecklingen framåt med IKT i såväl planering, genomförande som utvärdering av undervisningen. Hon medverkar i många sammanhang och är en förebild och inspiratör, inte bara på den egna skolan utan över hela landet

Johan Sköld, lärare i svenska och tyska och nyanlända ungdomar i svenska som andraspråk och förstelärare inom IKT på Forshaga-akademin i Forshaga. För att han med ett stort engagemang för att utveckla elevernas självförtroende, språk och skrivande, med berättande och i dialog med samhällslivet, ger han eleverna möjlighet att uttrycka sig och berätta sina historier på webben med stöd av ord och inte minst med bild och rörlig bild.

Han fördjupar användningen av webbpubliceringens alla möjligheter på språkintroduktionsprogrammet där eleverna utmanas och ser sig själva växa. Han utvecklar ständigt sina arbetssätt och inspirerar kollegor i hela landet.

Fakta om Guldäpplet

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet delas årligen ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt den ideella stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

Priset består, förutom av ett stipendium på 25,000 kr, av ett vackert glasäpple med inläggning i äkta guld, blåst av mästarna vid Bergdala Studioglas i Småland.

Mer information:
Napat Khiyapat
Modersmålslärare i thailändska
Skellefteå kommun
073-949 81 36 (om hon inte svarar, skicka sms så kan Napat ringa upp)

Mona Stenberg
Kommunikatör
Skellefteå kommun
070-533 86 24

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden