Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Livräddningsförsök får godkänt av Socialstyrelsen

Medicinskt ansvarig sjuksköterska gjorde i juni 2011 en anmälan enligt Lex Maria till Socialstyrelsen. Händelsen som anmäldes inträffade när ett boende gjorde en lunchutflykt till en restaurang. En boende avled efter att mat fastnat i luftstrupen. Trots snabba insatser från både boendets och restaurangens personal och ambulanssjukvårdare gick personens liv inte att rädda.

Socialstyrelsen konstaterar att det fanns rutiner och plan för hur vården skulle genomföras på boendet men att planen inte fungerade när brukaren gjorde utflykten. Socialstyrelsen bedömer också att de insatser som gjordes för att försöka rädda personens liv inte kan kritiseras.

Bristande planering och kommunikation mellan personal, ny miljö och nya roller i samband med utflykten, att många vårdtagare behövde hjälp samtidigt och att brukarens specialkostordination inte följdes under restaurangbesöket kan vara orsaker till den tragiska utgången.

För att undvika att liknande händelser ska uppstå har verksamhetsansvariga bland annat beslutat att alla personalkategorier ska delta vid planering och riskanalys inför utflykter. Ansvarsfördelningen bland personalen ska vara tydlig. Det är särskilt viktigt att planera noggrant för personer med exempelvis demenssjukdom, sväljsvårigheter och diabetes i samband med utflykter utanför det vanliga verksamhetsutrymmet. Dessa åtgärder bedömer Socialstyrelsen att är tillräckliga och borde förbättra patientsäkerheten.

För mer information, kontakta
Gunilla Åström(S), socialnämndens ordförande, 070-397 44 65
Kenneth Fahlesson(S), socialnämndens vice ordförande, 070-346 05 03
Anette Lindgren (M), ledamot socialnämnden, 070-659 10 85
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50
Alexandra Sundberg, mediakontakt, socialkontoret, 0910-712196

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden