Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lämna bilen hemma på torsdag

Den här veckan är Europeiska trafikantveckan och på torsdag den 22 september är det den bilfria dagen i hela Europa. 40 länder deltar och över 80 kommuner i Sverige har olika aktiviteter under trafikantveckan.
På torsdag i Skellefteå ska bussresenärer uppmuntras, en cykelbarometer invigs vid Odentorget i Skellefteå och tävlingen Min löjligaste bilresa startar.

– Ta chansen och testa att cykla, gå eller ta bussen nu på torsdag, uppmanar Helena Stefansson Nilsson, projektadministratör för Framtidsvägen. Vardagsmotion är bästa sättet att förbättra sin hälsa och det är aldrig för sent att börja testa och byta ut en del kortare bilresor, avslutar Helena Stefansson Nilsson.

På torsdag morgon överraskas bussresenärer med god morgon-påse och tipstävling där priser lottas ut bland dem som deltar. Invigningen av cykelbarometern på Odentorget innehåller tal av Ola Burström, tekniska nämndens ordförande, cykelinformation, cykelsäkerhet, tipstävlingar med priser och annat skoj med Trafik-Trolle.

En cykelbarometer mäter antalet passerande cyklister med hjälp av sensor och ger värdefull information om cykeltrafiken. Skellefteå kommun visar upp cykelkartor, som även finns på kommunens webbplats och det pågående arbetet med cykelplanen. Skellefteå kommun deltar med aktiviteter och genom åtgärdsprogrammet Renare stadsluft. Skolor från förskoleklass till och med årskurs sex kan anmäla sig till den nationella tävlingen ”Gå eller cykla till skolan” och vinna fina priser.

Skellefteås cykel- och sporthandlare visar upp och säljer bland annat cykelhjälmar, vinterdäck, cykellysen och gåstavar. Prova Yakkay:s häftiga cykelhjälm, med hatt eller keps! Kom och gör en gratis cykelbesiktning!

I Skellefteå är mer än hälften av bilresorna kortare än 5 kilometer. Sträckor som är lämpliga att cykla. I samband med Europeiska Trafikantveckan startar tävlingen Min löjligaste bilresa där deltagarna kan vinna en cykel.

Invigningen och aktiviteterna ordnas av Framtidsvägen, Skellefteå kommun, Cykel och fiskecenter, Intersport, NTF, Skelleftebuss, Tidy Bike, Team Sportia, Trafikverket och Västerbottens läns landsting.

Fakta om Min löjligaste bilresa
Tävlingen startar den 22 september, skicka in ditt bidrag; www.framtidsvagen.net/mlb

Deltagarna ska berätta om sin löjligaste bilresa, bidragen läggs ut på Framtidsvägen hemsida och sedan går det att rösta på den bilresa som är löjligast. När tävlingen är slut räknas rösterna och en vinnare utses.

Mer information:
Helena Stefansson Nilsson
Projektadministratör för Framtidsvägen
Skellefteå kommun
070-204 40 35

Bra länkar:

http://www.framtidsvagen.net/trafikantveckan

http://www.mobilityweek.eu/

http://www.trafikantveckan.se/

Bildtext: En cykelbarometer mäter antalet passerande cyklister med hjälp av sensor och ger värdefull information om cykeltrafiken.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden