Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kulturnämnden stöttar konstnärer under Coronapandemin

Under onsdagens sammanträde beslutade kulturnämnden att inrätta ett tillfälligt produktions- och utvecklingsstöd på 500 000 kronor för att stötta konstnärer i Skellefteå kommun som påverkas av den pågående Coronapandemin.

– Kultursektorn drabbas hårt genom alla inställda och uppskjutna evenemang och uppdrag som därför försvinner. För kulturnämnden är det viktigt att Skellefteå även efter pandemin har fria konstnärer verksamma i kommunen. Därför inrättar vi nu detta tillfälliga stöd, säger Daniel Sjögren, kulturnämndens ordförande.

Den pågående Coronapandemin har förändrat kulturlivets förutsättningar. Konstnärer är ofta frilansande egna företagare och beroende av tillfälliga och löpande uppdrag. Redan innan Coronapandemin upplevde många en osäker ekonomisk situation och de står därför inför extra stora utmaningar nu.

Det extra produktions- och utvecklingsstödet ska gå till lokalt anknutna yrkesverksamma konstnärer inom alla konstens former.

– En enig nämnd ville att vi skulle göra detta för de fria konstnärerna. Därför har vi fört över pengar som skulle gått till arvoden och resor för oss politiker för att istället skapa detta stöd, säger Daniel Sjögren, kulturnämndens ordförande.

Det blir kultur- och biblioteksavdelningens konstnärliga råd som administrerar stödet, som utgår från samma kriterier som kulturnämndens övriga bidrag. Maxbeloppet per sökande är 25 000 kronor.

För mer information kontakta:

Daniel Sjögren, kulturnämndens ordförande, 076-134 25 75

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden