Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Konstaterade fall av Covid-19 på Kågeskolan

På torsdagskvällen bekräftades tio fall av covid-19 bland medarbetare på Kågeskolan i Skellefteå. Cirka 60 personer har testats totalt och fler provsvar väntas.
- Jag kan inte säga att jag är förvånad eftersom vi har en allmän smittspridning i hela landet. Skellefteå väntas nå toppen av smittkurvan mot slutet av maj och det kommer att påverka oss på en rad olika sätt. Men genom samarbete och omtanke om varandra kommer vi att klara oss igenom den här perioden, säger Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad.

-En viktig uppgift blir nu att tillsammans med rektorerna säkerställa undervisningen på Kågeskolan så den kan återupptas på plats i skolan måndag den 4 maj. Jag förstår att många kan känna oro i den här situationen. Vår ambition är dock att fortsätta bedriva vår verksamhet och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens och Region Västerbottens riktlinjer mycket noga, säger Anders Bergström.

Måndagen den 20 april fattades beslutet att Kågeskolan kommer att hålla stängt till den 4 maj på grund av hög sjukfrånvaro bland medarbetarna. Region Västerbotten har under veckan genomfört en provtagning bland medarbetarna och kan i dag bekräfta tio fall av covid-19 bland personalen där cirka 60 personer testats. Alla tester är dock inte klara än varför det inte går att säga hur stor del av medarbetarna som är smittade.

Skellefteå kommun och Region Västerbotten samarbetar tätt när det gäller bland annat förebyggande åtgärder för minskad smittspridning.

-Tillsammans med Skellefteå kommun har vi på Region Västerbotten pratat om åtgärder för att minimera risken för en vidare spridning i samband med att skolan öppnar. Det kan röra sig om att hålla avstånd i matsal och personalrum. Vi tittar på åtgärderna tillsammans och säkerställer att de som testats positiva för covid-19 inte kommer tillbaka till jobbet förrän de bedöms smittfria, säger Gunilla Persson, tillförordad smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

När det gäller bekräftade fall av covid-19 lämnar Skellefteå kommun vanligtvis inte ut uppgifter om arbetsplats, boende eller ort. Grunden för detta är patientsekretessen men också ett etiskt ställningstagande. Det handlar om respekt för anställda och deras anhöriga och en vilja att alla medarbetare ska känna sig trygga i Skellefteå kommun.

-Att vi i detta fall bekräftar att vi har ett antal fall på Kågeskolan har skett i samråd med Region Västerbotten och beror på den utredning som de beslutat och kommunicerat, säger Anders Bergström.

För mer information:

Anders Bergström, förvaltningschef arbetsmarknad och utbildning, Skellefteå kommun
Telefon: 070-245 91 56

Gunilla Persson, smittskyddsläkare, Region Västerbotten
Telefon: 070-305 20 15

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32