Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommunens NEPO-team gör skillnad – det visar färsk undersökning

Personer som får stöd av NEPO-teamet (neuropsykiatriskt omsorgsteam) upplever bland annat att deras livskvalité förbättrats sedan de fick kontakt med NEPO. Det visar den brukarundersökning som Individ- och familjeomsorgen, IFO, genomfört och som presenterades vid Socialnämndens sammanträde den 27 januari.

NEPO är sedan 2015 en del av IFO:s öppenvård för vuxna och riktar sig till personer över 18 år med missbruk. Många har även andra diagnoser och det övergripande målet är att hjälpa målgruppen till ett minskat drogintag och en bättre och mer hållbar livssituation.

IFO har tidigare genomfört SKR:s brukarundersökning, men då deltagandet varit lågt har IFO tagit fram ett eget upplägg för brukarundersökningen. 2021 var syftet att ta reda på vad personer som har kontakt med NEPO tycker om verksamheten.

Brukarundersökningen genomfördes på individnivå och sammanlagt deltog 20 personer, vilket är drygt hälften av de som fick frågan om intresse och samtycke. För att säkerställa deltagarnas integritet gjordes sammanställningen på gruppnivå.

Resultatet visar att de tillfrågade bland annat upplever delaktighet, bra stöd och ett positivt bemötande. En stor majoritet uppger att de får den hjälp de behöver och alla utom en svarar att deras missbruk minskat. 18 av de 20 tillfrågade uppger också att deras livskvalité förändrats till det bättre efter kontakten med NEPO.

- Den här typen av brukarundersökning är viktig för att nämnden bättre ska kunna förstå verksamheten och dess utmaningar. I den här brukarundersökningen var det positivt att se att deltagarna var nöjda och upplevde sig få bra stöd på vägen mot en bättre livssituation, säger Iosif Karambotis, Socialnämndens ordförande.



Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden