Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommunens kök ska få en ”egen” bonde

Främja lokala bönder, ta tillvara på hela djuret och lära de unga var maten kommer ifrån. Det vill Skellefteå kommun göra med en ny upphandling, som ska knyta samman kommunens kök med bondgårdar.

Skellefteå kommun köper redan in lokalt kött till sina förskolor, skolor och vård- och omsorgsboenden, men de ansvariga på måltidsavdelningen ville komma åt helheten och det var så idén föddes.

– Vi ska upphandla bondgårdar och koppla ihop dem med kommunala kök som ligger i närheten. Vi vill att barnen ska veta var maten kommer ifrån, att tacos exempelvis inte växer på träd, men också att vi ska lära oss ta hand om det som finns här. Att vi lär oss förstå värdet av de lokala bönderna och det kött och de grönsaker som de producerar, säger Carolin Palomaa, verksamhetsstrateg vid måltidsavdelningen.

Tanken är att skolorna ska kunna följa böndernas arbete via sociala medier, och att alla som tillhör kommunens målgrupp, från de riktigt små barnen till de allra äldsta personerna, ska få vara delaktiga.

– Vi samarbetar både med skolorna och Vård och omsorg, så det finns en möjlighet för dem att boka in studiebesök eller att bonden kommer till dem. Planen är också att de finare styckningsdetaljerna ska bli middag åt våra äldre, som ska få det bästa, säger Carolin Palomaa.

En annan viktig del i upphandlingen är att hela djuret ska tas tillvara på så att inget går till spillo.

– Våra kockar kommer att få tillaga och servera alla delar, vilket gör att de lär sig ta hand om hela djuret och får möjlighet att hitta på nya maträtter. De ska också få komma ut och träffa bönderna, säger Carolin Palomaa.

Upphandlingen görs i samarbete med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som har uttryckt att de saknar en kanal för att sprida kunskap.

– Det här känns jättespännande, det kommer att bidra till ett kunskapslyft ute i skolorna. Det är otroligt vilket driv som finns på måltidsavdelningen och roligt att de tar ett steg till i processen med närproducerad mat. Det blir ytterligare en kanal för oss att nå ut, säger Mikael Olofsson, bonde och representant för Skellefteå i LRF.

För mer information, kontakta:
Carolin Palomaa, verksamhetsstrateg vid måltidsavdelningen: 070-324 77 71

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden