Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Klart med pengar till förstudien om färjetrafik

Ska färjetrafik mellan Skellefteå och Karleby bli verklighet i framtiden?
Nu har Skellefteå kommun beviljats medel från EU-programmet Bothnia-Atlantica för att undersöka om det finns förutsättningar för en kommersiell färjetrafik mellan Skellefteå och Karleby under sommarmånaderna.

– Fantasiskt roligt att vi nu får chansen att utvärdera möjligheterna att få igång en båttrafik som många saknat, både svenskar och finnar, säger Anders Hellgren VD i Destination Skellefteå.

Förstudien ska skapa en gemensam vision för Karleby och Skellefteå om ett nytt färjeförbindelsekoncept mellan städerna. Karleby ska söka eller skapa ett lämpligt rederi. Skellefteå kommun ska undersöka förutsättningarna för hur en färjetrafik skulle kunna fungera. Preliminära analyser av marknaden ska göras och kontakter med andra kringliggande städer som kan vara intresserad av liknande trafik ska också tas.

– En båtförbindelse mellan Skellefteå och Karleby skulle ligga mycket väl i linje med den nya svenska turiststrategin, som sätter stort fokus på att få fler utländska besökare till Sverige, säger Anders Hellgren.

Karlebyregionen och Skellefteåområdet har mycket gemensamt med språk, kultur och näringar. Orterna har varje år cirka 3 000 svenska respektive finska gästnätter. Det kan jämföras med exempelvis 60 000 gästnätter som Skellefteåområdet har av gästande norrmän. En fungerande färjetrafik innebär en stor potential för besöksnäringen både i Skellefteå och Karleby.

Mer information:
Anders Hellgren 070-584 18 81
anders@destinationskelleftea.se
VD Destination Skellefteå

Just idag onsdag 11 maj på resande fot, men pröva gärna att ringa.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden