Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Jordbruksministern invigde Matfesten

Matfesten i Skellefteå invigdes idag av jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist med ett rejält klipp genom det högtidliga bandet av prinskorv från regionalt charkuteri. På programvärden Staffan Lings fråga om vad Nyqvist bjuder på när hqn själv lagar mat, så blev svaret att hon var väldigt intresserad av matlagning, men att favoriten var enkel men raffinerad: - Då gör jag gärna en varm macka med kantareller, blev svaret som säkert gladde de som sålde färska kantareller på byamarknaden 100 meter från scenen. I sitt invigningstal nämnde Ann-Christin Nyqvist den allt större betydelse det får att utveckla bättre råvaror och att ytterligare utveckla det svenska köket. Matfesten och tävlingen om Årets Viltkock som ingår ligger alltså helt rätt i tiden om man ska tolka ministerns ord. Nyqvist medverkade senare i ett lunchseminarium. FINAL PÅ ÅRETS VILTKOCK EN AV HÖJDPUNKTERNA Matfesten pågår i fyra dagar på kultur- och grönområdet Nordanå. Festbordet står dukat med ett omväxlande och omfattande program. Den första programpunkten var startskottet för finalen på Årets Viltkock. Fyra svenska kockar har kvalificerat sig till finalen och tävlar där om vem som tillreder den bästa rätten på norrländskt vilt, i det här fallet renbog. Kl 19.00 ikväll tillkännager juryn, under Werner Vögelis ledning, vem som vunnit. (Release om detta går ut efter finalen.) MATSTIPENDIER Därefter utdelades Sparbankstiftelsens Matstipendium 2006. 20 000 kronor tilldelades Annika Nilsson, Blattnicksele, Sorsele. Motiveringen löd: Med sin starka känsla för bygden och den lokala matkulturen som grund har Annika Nilsson byggt upp företaget Mat till Kalas. En catering som låtit tala om sig vida omkring för sina genuina Västerbottniska menyer. Annika Nilsson är en engagerad entreprenör som också driver lunchserveringen i Blaikengruvan och svarar för skolmåltider i Blattnicksele/Gargnäs. Hon är en eldsjäl och god ambassadör för den kvalité som närproducerat erbjuder. Sparbanksstiftelsens stipendium på 5 000 kr som uppmuntran till unga aktörer tilldelades Martin Bergman, Meselefors, Vilhelmina. Motiveringen: En innovativ tusenkonstnär med ett ben i besöksnäringen och det andra i livsmedelsbranschen. Martin Bergman arbetar med fiskförädling och utvecklar ständigt nya recept med lokala fiskarter som råvara. Parallellt arbetar han som jakt- och fiskeguide samt är konstnär. BLANDAT PROGRAM UNDER PREMIÄRDAGEN Livsmedelsbranschen fick under dagen möjlighet att diskutera och inspireras vid ett antal seminarier som bland annat Skolmåltiden – Gastronomi på andra villkor och Framtidens mat - fara eller frälsning? Premiärdagen i övrigt bjöd bland annat på: Skellefteå byamarknad med lokalt odlade grönsaker, hembakat bröd och andra produkter. Måltidsmarknad och restaurangtält. Utställare, försäljare och information med mat som gemensam nämnare. Barnens matfest med kulinariskt kul. Vin- & whiskymässa, med bland annat kollektionsprovning av Mackmyra Svensk Whisky. Underhållning med musik, teater och dans. Matfesten fortsätter på fredag med bland annat en lättsam, men målrik, kockduell mellan hockeylegenden ”Krobbe” Lundberg och ”Carro” Marklund, fotbollspelare i Sunnanå SK. Mer information: Projektledare Karin Lundkvist, tel 070-580 25 37. Pressbilder läggs succesivt ut på Matfestens hemsida: www.matfesteniskelleftea.se

Ämnen

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden