Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Japanska TV filmade när Skelleftebarn slöjdade

Den 25 maj var Japanska Nationella TV:n, NHK general TV, och filmade barnen som går i Slöjdklubb på Handens hus, Nordanå i Skellefteå kommun. Programmet ska sändas i Japan den 21 juni.
Tv bolaget har varit i Skellefteå en hel vecka och filmat olika träprojekt, träbyggnationer, världsledande forskning och företag inom träbranchen i Skelleftebygden. Men de var också intresserade av att få veta hur svenska barn kommer i kontakt med trä.

På Handens hus fick de information om slöjdverksamheten och blev mycket imponerade när de såg att barnen fick använda sig av verktyg som såg, kniv och yxa för att forma sina egen krympburkar eller väggkrokar.
- Även barnen tyckte det var spännande med TV-teamet som ville filma med endast några decimeters avstånd. Det gällde verkligen att hålla verktygen och tunga rätt så dom inte skar sig under den närgångna inspelningen berättar Ulrika Hedlind-Berggren. Och nu ser vi fram mot resultatet även om vi kommer ha svårt att förstå den japanska tv-sändningen som kan ses av hela 127 miljoner japaner!

Sveriges enda kommunanställda hemslöjdskonsulent
Kontakten med TV teamet togs av dr Hideyuki Nasu, som idag arbetar på SP Trätek i Skellefteå, som tillsammans med kommunkonsulenten i slöjd och konsthantverk ordnade så att den japanska tv-teamet kunde få komma och filma.
- Vi har jobbat länge med slöjden i centrum i Skellefteå kommun, med speciella satsningar på kvalitativ verksamhet för både barn och äldre. Vi har medvetet arbetat under cirka 15 år med utvecklingen
av slöjd och konsthantverket i bygden och vänt oss mot både amatör och professionella säger Ulrika Hedlind-Berggren, som jobbar som Sveriges enda kommunalt anställda hemslöjdskonsulent vid Kultur Skellefteå, Skellefteå kommun.

För mer information kontakta:
Ulrika Hedlind Berggren, 0910-71 29 18, 070-677 33 39
---------------
Fakta om slöjdklubben
Slöjdklubben finns till för barn i åldern 7-14 år. Är ni intresserade så kontakta Handens hus för mer information och utskick om nästa termins slöjdklubbar. Grupperna drar igång igen till hösten även om vi inte kan lova att man kommer med i Japansk TV så kan vi lova att ni får lära mer om slöjd! Det finns även slöjdklubb i Burträsk, men då kontaktar man Studieförbundet Vuxenskolan, Burträsk.
Slöjdklubbar finns över hela Sverige. Vill ni veta mer om den rikstäckande slöjdklubben som ägs av Svenska Hemslöjdsföreningars riksförbund gå in på www.slojdklubben.se och läs mer.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden