Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Intresset för den viktiga pollineringsfrågan ökar varje år

Och det vill Skellefteå kommun i år uppmärksamma med massor av SURR runt om i Skellefteå. Årets Pollineringsvecka inleds med en fartfylld dag på Nordanå lördag 14 maj och veckan avrundas söndag 22 maj. Det är Skellefteå kommun som i samarbete med Guldstadens Bigård och Naturskyddsföreningen bjuder invånarna på en rad aktiviteter för att uppmärksamma insekternas viktiga arbete. Dessutom finns Pollinera Sveriges uppmärksammade utställning SURR på plats i Stadsparken under hela maj.

– Det är otroligt roligt att vi äntligen kan genomföra Pollineringsveckan som det var tänkt. Coronapandemin har hållit oss tillbaka vad det gäller aktiviteter för invånarna så i år blommar vi ut ordentligt och surrar för fullt säger Johanna Engström, kommunekolog på Skellefteå kommun.

Under lördag den 14 maj blir det olika aktiviteter och föreläsningar på Nordanå. Exempelvis bjuder fyra föreläsare på föreläsningar som alla berör pollinering på olika sätt. Allt från biodling, vilda pollinatörer till nyttan med biprodukter. Samtidig sker en massa olika aktiviteter runt om på hela Nordanå eftersom dagen infaller samtidigt som Barnkulturdagen och vi har tillsammans ett digert program under dagen.

– Det kommer bland annat att finnas möjlighet att spana på insekter, rita och pyssla pärlplattor med insektstema och tillsammans bygger vi ett gemensamt insektshotell berättar Johanna.

Fast det är inte bara på lördagen som det händer grejer, utan det är en vecka med fokus på frågan kring pollinering och det planeras olika rad aktiviteter under hela veckan.

– Vi vill under veckan skapa nyfikenhet och öka kunskapen och hos allmänheten, både barn och vuxna, om den viktiga pollineringen. För många av de pollinerande insekterna är idag klassade som hotade och därmed hotas även delar av vår livsmedelsförsörjning. Vi behöver helt enkelt lära oss vilka arter det är som är utsatta och vad som behövs för att de ska överleva säger Johanna.

Stadsbiblioteket har exempelvis två sagostunder under veckan på temat pollinering. I en utställning på Stadshuset kommer det även finns information om pollinering samt bikupor att kika på. Och många av kommunens förskolor samt elever från Solviks folkhögskola har gjort konst på temat pollinering som ställs ut för invånarna i Stadshuset.

– Dessutom kan vi stolt presentera Pollinera Sveriges utställning SURR som landar i Stadsparken den 14 maj. Där möts besökaren under hela maj av Lena Granfelts fantastiska porträtt på olika pollinerande insekter som humlor, honungsbin, blomflugor, solitärbin, fjärilar och skalbaggar avslutar Johanna.

Utöver allt detta har många lokala företag, föreningar och organisationer i kommunen engagerat sig under veckan för att sprida kunskap om pollinerande insekter, viktiga växter och positiva insatser för biologisk mångfald.

Kort fakta:
Pollineringsveckan lanserades 2018 av Pollinera Sverige och rullar nu för fjärde året. I Skellefteå kommun började det hela med ett medborgarförslag som tyckte att kommunen skulle vara med under pollineringsveckan. Kommunen sökte därför tillsammans med Naturskyddsföreningen och Guldstadens biodling ett LONA-projekt för att under tre år, med start 2020, anordna aktiviteter under pollineringsveckan.

Mer information:
Hela veckans program: https://skelleftea.se/pollineringsveckan
https://pollinerasverige.se/
https://skelleftea.se/invanare/startsida/bo-trafik-och-miljo/naturvard-parker/naturvard/pollinering
Instagram: natur_miljo_skelleftea

För mer information:
Johanna Engström, kommunekolog Skellefteå kommun
070–5615890
johanna.engstrom@skelleftea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden