Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ingen IVO-kritik mot Linagårdens hantering av covid-19 under pandemins första månader

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har inte uppmärksammat några brister i den medicinska vården och behandlingen som getts till äldre personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 på Linagårdens särskilda boende i Skellefteå. Det meddelade IVO på tisdagen då de levererade resultatet av sin nationella granskning av kommunernas hantering av coronapandemin på landets särskilda boenden för äldre. 

- Beskedet är ett kvitto på att vi lyckats ge den medicinska vård och den omsorg som vi vill och ska, trots de svåra förutsättningar som rådde under pandemins första månader. Medarbetarna på Linagården och på våra andra särskilda boenden har gjort ett fantastiskt arbete och visat prov på stor kompetens, säger Ejja Häman Aktell, avdelningschef för vård och omsorg i Skellefteå kommun.

Den nationella tillsynsinsatsen har granskat den medicinska vården och behandlingen som ges till äldre personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 som bor på särskilt boende. Tillsynen har omfattat alla svenska kommuner men har också fördjupats genom granskning av 98 särskilda boenden där Linagården ingick. I den fördjupade tillsynen har uppgifter inhämtats genom journalgranskning och intervjuer med verksamhetschefer, boendenas sjuksköterskor samt läkare vid primärvården. Granskningen omfattar tidsperioden 1 februari till 1 juni 2020.

- Det är viktigt att tillägga att vi under hösten lärt oss väldigt mycket om både coronaviruset och hur vi ska hantera det. Vi kommer också att fortsätta utveckla och förfina vårt arbete kring frågor som rör covid-19. Vi vet att den här pandemin är oförutsägbar och att situationen kan förändras snabbt. Men vi har en god beredskap att luta oss emot, säger Louise Lundholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Skellefteå kommun.

    För mer information:
    Ejja Häman Aktell, avdelningschef vård och omsorg
    070 602 42 12
    Louise Lundholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska
    073 060 41 33


    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden