Följ Skellefteå kommun

​Högst andel erfarna barnutredare finns i Skellefteå

Pressmeddelande   •   Nov 09, 2020 11:02 CET

Skellefteå kommun har tillsammans med Karlstad högst andel erfarna barnutredare i Sverige. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Tidningen Dagens Samhälle har jämfört hur det ser ut i kommuner med mer än 50 000 invånare. När de vägt samman andelen handläggare med socionomutbildning och minst tre års erfarenhet av barnutredningar landar Skellefteå kommun på 90 procent. Rikssnittet ligger på 64 procent.

Medelvärdet för dem som arbetar som barn- och ungdomsutredare inom individ- och familjeomsorgens tre distrikt i Skellefteå kommun är 6,9 år och medianvärdet är 5 år. Den som arbetat kortast har sex månaders erfarenhet, den som arbetat längst 25 år.

God stabilitet bland cheferna, starka arbetslag och en utbyggd öppenvård kan vara några av faktorerna till att Skellefteå kommun lyckas locka och behålla sina barnutredare.

- Har man en grupp med stor erfarenhet, då har man ju stor tillit och någon att luta sig mot. Den kompetens som behövs finns inom arbetslaget, det är en växelverkan och vi ska vara jätterädd om den situation vi har. Det är bara guld värt, säger enhetschefen Elin Löfroth, som själv arbetat 30 år på individ- och familjeomsorgen, Ifo.

Handledning, möjlighet till vidareutbildning och ett bra samarbete med socionomutbildningen nämns som andra bidragande orsaker.

- Det tror jag ger Skellefteå lite positiva inspel för framtiden, säger Linda Larsson, avdelningschef på Ifo.

Ett bevis på att personalen trivs återspeglas i sjukfrånvaron. För hela socialkontoret ligger siffran på 8,5 procent, medan Ifo landar på 3,9 procent.

- Den här kulturen är normaliserad för oss, men finns nog inte i alla kommuner. När vi gör saker tillsammans utanför arbetstid har vi väldigt bra uppslutning och den här kulturen som vi har ökar också hållbarheten, det är jag övertygad om, säger Ragnhild Markström, auktoriserad socionom.

Kontaktpersoner:

Linda Larsson, avdelningschef, Ifo: 070-673 51 60

Elin Löfroth, enhetschef, Ifo: 070-299 19 80

Ragnhild Markström, auktoriserad socionom, Ifo: 073-0612 553

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.