Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hetvattentvätt ställs upp för att desinfektera båtar som varit i Skellefteälven


Från och med idag finns en hetvattentvätt tillgänglig för den som vill desinfektera sin båt, vattenskoter, med mera efter att den legat i Skellefteälven. Hetvattentvätten är tillgänglig dygnet runt och det är gratis att använda den.

Hetvattentvätten finns vid det gamla bussgaraget på Norrbölegatan 62 i Skellefteå. Den tillhandahålls av Skellefteå kommun med stöd av Länsstyrelsen i Västerbotten. Anledningen till att tvätten finns tillgänglig är att Skellefteälven funnits smittad med kräftpest och det är det mycket viktigt att alla föremål som varit i älven, stora som små, desinfekteras innan de sänks ner i ett annat sötvattensområde.

- Vi vill uppmana till att nyttja denna möjlighet så att vi inte bidrar till ytterligare spridning av smittan. Förutom att pesten dör i hetvattentvätten finns ju också fördelen att du får en ren båt och ren utrustning, säger Tony Söderlund, fiskerikonsulent på Skellefteå kommun.

När det gäller mindre föremål såsom spön, fiskerullar, håvar och liknande kan man desinfektera detta genom att till exempel torka det i solen i flera dagar eller lägga det i frysen i minst ett dygn.

Fler sätt att desinfektera samt information om kräftpesten i Skellefteälven finns på den här sidan.

För mer information, kontakta:

Tony Söderlund, fiskerikonsulent, 070-2700810

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden